CDA

13-09-04

Partijvoorzitter Van Bijsterveldt bepleit sterkere Islamitische kopgroep

Tijdens de conferentie "Religie: bindend op splijtend?", op vrijdag 10 september jl. te Utrecht heeft Marja van Bijsterveldt bepleitte de vorming van een sterkere Islamitische kopgroep, bestaande uit geestelijke en maatschappelijke sleutelfiguren, die zichtbaar de islam verbinden met de waarden van onze rechtsstaat en tevens door middel van publieke betrokkenheid, kunnen zorgen, voor een evenwichtig debat.

"De zorg en angst die in de samenleving heersen, met name over de fundamentalistische islam, worden al met al toch onvoldoende diepgravend ontkracht door politieke en geestelijke moslimleider", aldus Marja van Bijsterveldt. "De onevenwichtigheid in het debat speelt daarbij overigens ook een rol. Het is natuurlijk vreselijk als je je altijd alleen maar moet verdedigen, tegen beelden en ideeën waar je zelf ook - laat ik het maar eens huiselijk zeggen - van baalt."

"Maar ondanks enkele goede initiatieven zijn de imams onvoldoende hoorbaar en zichtbaar in het nemen van afstand van verschijnselen die niet verenigbaar zijn met een democratische rechtsstaat zoals eerwraak, discriminatie van vrouwen, soms zelfs terreur. Er blijft, ondanks echt goede initiatieven, toch teveel mist bestaan over de vraag hoe de uitgangspunten van onze rechtsstaat, maar ook de islamitische notie dat in zaken van geloof geen dwang kan zijn, zich verhouden tot teksten die uitdrukken dat de rol van de vrouw ondergeschikt is aan die van de man, dat geloofsafvalligheid verboden moet zijn en eigenlijk gestraft zou moeten worden en over de rol van de islamitische sjaria met haar regels en wetten."

Van Bijsterveldt: "Hier ligt een belangrijke taak voor de leiders in de moslimgemeenschap. Door duidelijk en in het openbaar aan te geven hoe de islam, de Koran en de ahadith zich verhouden tot democratie en rechtsstaat en door afstand te nemen van excessen en regels die niet sporen met de democratische rechtsstaat. Het is echt belangrijk dat zij die waarden van de rechtsstaat kunnen verbinden met hun religieuze waarden en woorden. Dan bereikt men twee dingen. In de eerste plaats wordt het draagvlak voor democratie en rechtsstaat binnen de moslimgemeenschap vergroot. Ten tweede zal het vertrouwen in de islam en haar uitingsvormen bij de autochtonen groeien."

De partijvoorzitter is daarom een sterk voorstander van Islamitische Imamopleidingen geïntegreerd aan Nederlandse universiteiten en hogescholen. Kennis en vorming in interactie met de Nederlandse samenleving is daarbij van groot belang.