Gemeente Nieuwegein

17 Ondersteuningsverklaringen voor referendum-verzoek alsnog geldig

Het Centraal Stembureau heeft vrijdag 10 en zaterdag 11 september 2004 in een extra zitting alsnog 17 ondersteuningsverklaringen voor het referendumverzoek van de Parkeerverordening geldig verklaard. Het aantal geldige ondersteunings-verklaringen komt daarmee op 2759. Dat houdt in dat niet de drempel is gehaald van 2877 ondersteuningsverklaringen, die nodig zijn om een referendum te laten houden over de Parkeerverordening.

RvS besluit definitief
De Raad van State zal zich maandag 13 september uitspreken over de gang van zaken rond het referendumverzoek. Dan wordt definitief duidelijk of er wel of geen referendum komt over de Parkeerverordening, waarin met name is vastgelegd hoe de verstrekking van parkeervergunningen aan belanghebbenden wordt geregeld. Deze verordening geeft dus deels aan hoe de invoering van betaald parkeren (waartoe de raad in 1999 heeft besloten) wordt geregeld.

De extra zitting van het Centraal Stembureau, onder voorzitterschap van burgemeester Cor de Vos, is het gevolg van een beslissing van de Raad van State (RvS). De RvS kwam tot die beslissing bij de behandeling van het beroep dat de heer Ytsma, inwoner van Nieuwegein, had ingediend naar aanleiding van het besluit van het Centraal Stembureau van woensdag 1 september (het Centraal Stembureau maakte toen het aantal geldige en ongeldige ondersteuningsverklaringen bekend). De RvS concludeerde dat de heer Ytsma op 1 september niet feitelijk in staat was gesteld om de 1468 door het stembureau ongeldig verklaarde ondersteuningsverklaringen te verifieren. Die verificatie kon alleen plaatsvinden aan de hand van de door het Centraal Stembureau gebruikte persoonsgegevens. Daar had de heer Ytsma op 1 september niet de beschikking over.

Het Centraal Stembureau is op vrijdag 10 september om 11 uur bijeengekomen in een extra (en openbare) zitting, om de heer Ytsma alsnog de mogelijkheid te bieden de verificatie uit te voeren. Dat is vrijdag deels geslaagd, maar ook bleek dat nog een groot aantal gegevens uit de Gemeentelijke Basis Administratie uitgedraaid moesten worden. De gemeente Nieuwegein heeft deze uitdraaien vrijdagmiddag en -avond gemaakt. De extra zitting is zaterdag voortgezet om 12.00 uur. Die avond, om 21.30 uur, had het Centraal Stembureau alle ondersteuningsverklaringen die eerder ongeldig waren verklaard, opnieuw behandeld. Tijdens deze zitting heeft de heer Ytsma deze verklaringen geverifieerd. Het Centraal Stembureau heeft tijdens de zitting 17 verklaringen alsnog geldig verklaard.

Tijdelijke Referendumwet
De Tijdelijke Referendumwet (Trw) schrijft voor dat de verificatie van de ondersteuningsverklaringen alleen kan plaatsvinden tijdens de openbare zitting van het Centraal Stembureau. Het Centraal Stembureau is, zo geeft de Trw aan, het orgaan dat over de geldigheid van de verklaringen beslist. Daartegen is beroep mogelijk bij de RvS. De RvS dient binnen zes dagen na indiening van het beroep uitspraak te doen. Deze termijn loopt af op maandag 13 september.