Digitale Gemeente Houten

Open brief Zandbergen over Castellum

maandag 13 september 2004 - Bron: Redactie SDGH/Gerard Zandbergen

Raadslid Gerard Zandbergen (Fractie Zandbergen) heeft maandag een open brief gestuurd betreffende de bouw van de wijk Castellum in Houten-Zuid. De brief is gericht aan de fractievoorzitters met oproep voor een grondig onderzoek waarom de realisatie van Houten-Castellum zoveel jaren op zich laat wachten. De brief vindt u hieronder.

Houten, 11 september 2004.

Aan mijn collega fractievoorzitters van
de gemeenteraad van de gemeente Houten.

Geachte collegas,

Afgelopen donderdagavond hebben wij het in de commissie Ruimtelijke Ontwikkeling onder meer gehad over herijking van het ambitieniveau van het nieuwe winkelcentrum Houten-Castellum. In dat kader kwam, na de geslaagde kaartenactie van GroenLinks, ook de vraag aan de orde waarom na zovele jaren nog steeds geen begin is gemaakt met de realisatie van dat winkelcentrum. Helaas eindigde dit debat donderdagavond erg teleurstellend en ging als een nachtkaars uit. Op de uiterst cruciale vraag of de gemeente nu wel of niet de afgelopen vijf jaar serieuze onderhandelingen heeft gevoerd over Houten-Castellum met Mega en Rotij, de twee belangrijkste projectontwikkelaars in dat gebied, kreeg de commissie namelijk geen eenduidig en bevredigend antwoord. De reactie van wethouder Lubberdink vertrouwde ik niet en ik kreeg steeds meer de indruk dat de informatievoorziening vanuit het college hierover ernstig in gebreke is gebleven de afgelopen jaren.

In deze vergadering deed de heer Van Leeuwen van de SGP vervolgens het voorstel om over dit belangrijke dossier een onderzoek in te stellen in de vorm van een enquête. Een zwaar middel, ik besef dat. Betrokken bestuurders kunnen immers onder ede worden gehoord. Maar ik heb er van harte mee ingestemd. Enkele commissieleden waren die avond niet goed voorbereid op dit onderdeel en gaven aan dit eerst in hun fractie te willen bespreken. Alleszins begrijpelijk, maar ik doe wel een klemmend beroep op deze fracties om dit voorstel alsnog te steunen. Jarenlang is ons vanuit het college voorgehouden dat Castellum niet van de grond kon komen omdat er sprake was van een paar zeer onwillige projectontwikkelaars. Projectontwikkelaars die eerst betere economische tijden zouden willen afwachten. Zon twaalf duizend mensen in Houten-Zuid zijn daardoor verstoken gebleven van een fatsoenlijk winkelcentrum. Alle beloften ten spijt. Maar hoe is het sinds 1999 nu werkelijk gegaan? Hebben beide ontwikkelaars de voortgang van Castellum inderdaad geblokkeerd? En zo ja, waarom dan wel? Wat is de rol van de gemeente Houten geweest? Is de informatievoorziening naar raad en commissie volledig en correct geweest? Heeft wethouder Lubberdink, ook namens het college, afgelopen donderdagavond wel de gehele waarheid gesproken? Is Houten-Castellum in zijn oorspronkelijke vorm wel economisch uitvoerbaar? Op dit soort wezenlijke vragen moet een eerlijk en duidelijk antwoord komen.

De fractievoorzitter van de PvdA en de vertegenwoordigers van CDA en CU stemden op voorhand tegen het voorstel voor zon onderzoek. Hoogst merkwaardig dat je op zon avond in zon belangrijk dossier, buiten je fractie om, al tot zon verregaand standpunt kunt komen. In ieder geval houd ik deze partijen voor dat bijstelling van het ambitieniveau van Houten-Castellum wel in een heel vreemd daglicht komt te staan als men nog niet eens weet wat de werkelijke oorzaak is van het niet van de grond komen van dit bouwproject.

Inmiddels is bekend dat de heer Van Leeuwen in de eerstkomende raadsvergadering aan zijn eerder gedane voorstel een vervolg zal geven via een interpellatie, gevolgd door een motie. Ik doe nogmaals een dringend beroep op u om hem hierin te steunen, waarbij mijn voorkeur blijft uitgaan naar een onderzoek door een enquêtecommissie. Ik ben zeer benieuwd waar uw partij voor zal staan in dit uiterst belangwekkend dossier.

Met vriendelijke groet,

Gerard Zandbergen,
fractie Zandbergen.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2004 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).