Ingezonden persbericht


Persbericht

ZLTO ziet geen meerwaarde in verdieping Westerschelde

adres
Doorkiesnummer
013-583 63 36
Kenmerk
ZMPA.04.0079
Datum
13 september 2004
De Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) ziet geen meerwaarde voor de Zeeuwse economie - en zeker niet voor de Zeeuwse landbouw - in een verdere verdieping van de Westerschelde, zoals voorgesteld in de vandaag (maandag 13 september) gepresenteerde Ontwikkelingsschets 2010 Schelde-Estuarium. Bovendien zijn de gevolgen van het plan voor de lange termijn niet goed in beeld. "Veel beslissingen worden doorgeschoven naar de uitvoeringsfase", aldus ZLTO-regiovoorzitter Peter de Koeijer.

Een voornaam punt van kritiek op de Ontwikkelingsschets is de claim op nieuwe natuurgebieden als gevolg van het onderdeel natuurlijkheid uit de lange termijn- visie voor de Weterschelde . Deze claim komt bovenop de begrenzing van de Ecologische Hoofdstructuur in Zeeland, die nog lang niet voltooid is. In de EHS zit in totaal 3009 hectare beheersgebied, 3247 hectare reservaatgebied en 2125 hectare natuurontwikkelingsgebied. In de planontwikkeling voor de EHS is het accent gelegd op de Oosterschelde. Nu dreigen er ook natuurclaims voor de landzijde van de Westerschelde bij te komen. De Koeijer: "We moeten eerst afmaken waar we mee bezig zijn en waarvoor in feite al veel te weinig geld beschikbaar is. Nu al weer nieuwe natuurclaims neerleggen zet een rem op de ontwikkeling van de landbouw in Zeeland vanwege de schaduwwerking."

De ZLTO wijst er op dat 90 procent van alle grote wateren in Zeeland een natuurbestemming heeft. Ongeveer een derde van de oppervlakte van Zeeland (100.000 hectare) bestaat uit buitenwater. Daarnaast ligt er nog eens 12.000 hectare bos en natuur binnendijks. Na realisering van de EHS zal meer dan 40 procent van de oppervlakte in Zeeland uit natuur bestaan. Als de Ontwikkelingsschets wordt uitgevoerd komt er in eerste instantie nog eens 1.000 hectare natuur bij en op de lange termijn (2030) 3.000 hectare.

De ZLTO heeft grote twijfels bij het voorstel om de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen en de Prosperpolder in te zetten als bergingsgebied voor de veiligheid van Antwerpen. Om het water bij hoog tij 20 centimeter te laten zakken moet een areaal van 1.000 hectare getijdegebied worden. De relatief jonge polders hebben een gemiddelde maaiveldhoogte van 2 meter NAP en zullen nooit genoeg water kunnen bergen om op kritieke momenten Antwerpen droog te houden. Tevens zorgen zulke jonge hoge polders voor een natuurlijke veiligheid in de achterliggende, lager gelegen polders. De stuwing in de Scheldetrechter bij Antwerpen is grotendeels veroorzaakt door bebouwing van havengebied in de afgelopen vijftig jaar. Daarom ligt het voor de hand de oplossingen daar te zoeken.

De ZLTO heeft er geen vertrouwen in dat de Ontwikkelingsschets een draagvlak schept voor maatregelen in het binnendijkse gebied. De schets richt het oog te eenzijdig op de belangen van de haven van Antwerpen. Volgens De Koeijer zijn de gevolgen voor de lange termijn van de thans voorgestelde maatregelen niet te overzien. Zo is bijvoorbeeld onvoldoende in beeld wat de gevolgen zijn van de verzilting van de Braakmanpolder voor de aangrenzende landbouwgebieden. Ook wordt in het plan genoemd dat er in een later stadium een nieuwe doorsteek via de Paulinapolder kan komen om getijdenatuur mogelijk te maken. De Koeijer pleit voor een eerlijke maatschappelijk debat op grond van een samenhangend masterplan, waarin ook de gevolgen voor het bedrijfsleven in kaart zijn gebracht.

De ZLTO is de vereniging van boeren en tuinders in Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Gelderland. De ZLTO heeft ruim 21.500 leden.

Noot voor de pers: voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Peter de Koeijer, voorzitter ZLTO regio Zeeland, telefoon 0111-69 13 81 of 06-224 990 74


---- --