Politie Zeeland


Persbericht

Zeeuwse ploegen succesvol in landelijke finales brandweerwedstrijden

Afgelopen zaterdag hebben twee Zeeuwse ploegen deelgenomen aan de landelijke finales van de brandweerwedstrijden. De ploeg Oost-Souburg van de stadsgewestelijke brandweer Vlissingen / Middelburg werd tweede in de landelijke finale in de klasse TAS-HD en de ploeg Zierikzee van brandweer Schouwen Duiveland werd derde in de landelijke finale in de klasse THV.
Beide ploegen hebben zich via de provinciale en gewestelijke wedstrijden van de andere deelnemende ploegen waarna zij de zuidwestelijke provincies mochten vertegenwoordigen in de landelijke finale's in de genoemde klassen.
Bij finale in de klasse TAS-HD die in Ermelo gespeeld werd, moest de ploeg uit Oost-Souburg onder leiding van bevelvoerder Martin Geluk (die volgens de organisatie de naam mee had voor een goed resultaat) een brand in een blindeninstituut blussen. De brand die op twee verdiepingen woedde en waarbij drie slachtoffers gered moesten worden werd door deze ploeg snel en adequaat bestreden. De Oost-Soubrugers moesten alleen de brandweerlieden uit Wommels voor laten gaan die met een miniem puntenverschil landskampioen zijn geworden.
Bij de landelijke finale in de klasse THV die in Winterswijk plaatsvond moest de ploeg uit Zierikzee onder leiding van bevelvoerder Kees Jonker hulp verlenen bij een ongeval op een snelweg waar een auto was gekanteld na een noodlanding van een vliegtuigje. Hierbij moesten de inzittenden van de auto en een parachutist die even voor het uit het vliegtuig was gekomen en nu in een boom naast het ongeval hing worden gered en de lekkage van de lading uit de aanhanger van de auto worden bestreden. Deze bronzen klassering van de ploeg uit Zierikzee is speciaal voor bevelvoerder Jonker een noemenswaardige prestatie omdat dit zijn laatste wedstrijden zijn geweest waarbij hij als bevelvoerder heeft opgetreden.
De ploeg uit Zierikzee werd derde achter de ploegen uit Hilvarenbeek en Diessen.
Een volledige uitslag van beide wedstrijden is te vinden op de website van het algemeen brandweer wedstrijd comité: www.abwc.nl
Het organiseren van brandweer wedstrijden heeft tot doel om de kennis en vaardigheden van brandweermensen te toetsen en uit te breiden. Het doel van het ABWC is om deze wedstrijden zo realistisch mogelijk te organiseren. Hierdoor dragen deze wedstrijden samen met de voorbereidingen hierop bij aan de geoefendheid van de deelnemende brandweerkorpsen. Hoewel de inwoners van Oost-Souburg en Zierikzee bij brand en ongevallen kunnen rekenen op de hulp van brandweerlieden die kwalitatief bij de landelijke top behoren betekent het niet dat de brandweerlieden nu stil gaan zitten. De voorbereidingen voor het volgende wedstrijdseizoen zijn inmiddels alweer in volle gang.


Noot voor de redactie

Politie Zeeland