Theaterrode vloerbedekking moet terugkomen in de stadsschouwburg van Groningen

Bron: Rechtbank Groningen

Datum actualiteit: 13-09-2004

De eiseres in dit kort geding, beeldend kunstenares, heeft in de jaren tachtig van de vorige eeuw in opdracht van het college van burgemeester en wethouders van Groningen een plafondschildering vervaardigd in de grote zaal, de hal en de foyer van de stadsschouwburg.
In de zomer van 2004 heeft de gemeente een aantal aanpassingen verricht in het gebouw waaronder het wijzigen van de kleurstelling op de wanden en de vloeren. De kunstenares wil dat die wijzigingen ongedaan worden gemaakt omdat zij haar werk aantasten. De voorzieningenrechter van de rechtbank Groningen komt in zijn uitspraak van 10 september 2004 ook tot de conclusie dat het kunstwerk door de wijzigingen wordt aangetast. De kleuren van de omgeving zijn voor het kunstwerk van grote betekenis en het ontleent voor een niet onbelangrijk deel daaraan zijn kracht. Hoewel het kunstwerk zelf niet gewijzigd is, betekent de wijziging van de omgeving in dit geval ook een aantasting van het kunstwerk.
De gemeente moet voor 3 januari 2005 de theaterrode vloerbedekking weer aanbrengen en binnen 15 dagen de witte kleur van voor de ingreep weer aanbrengen op de wanden.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AR1050

Zie het origineel