Provincie Overijssel

"Meer aanjagen op vernieuwing agrarische bedrijfsvoering"

De stichting Stimuland draagt bij aan verminderde milieubelasting van agrarische activiteiten en verbetert de omstandigheden waaronder vernieuwingen op het Overijsselse platteland kunnen plaatsvinden. Echter de precieze effecten van de activiteiten zijn onduidelijk. De belangrijkste aanbeveling is dan ook dat Stimuland haar veelzijdigheid meer gaat toespitsen op haar kerntaak: het aanjagen van agrarische vernieuwing.

Dit concludeert de Universiteit Twente in een onderzoek in opdracht van de provinciale commissie beleidsevaluatie die wil weten in hoeverre de ondersteuning van Stimuland vanuit de provincie en de projecten die daaruit voortkwamen in de periode 2000 - 2003 hebben bijgedragen aan de doelstellingen voor de vernieuwing van het platteland in de provincie Overijssel. De onderzoekers constateren dat de stichting bijdraagt aan de verspreiding van vernieuwingen en veranderingen in de bedrijfsvoering van Overijsselse boeren. De projecten leveren hier een indirecte bijdrage aan,. De kracht van Stimuland is haar veelzijdigheid maar tegelijkertijd ook haar zwakte, omdat de effecten van haar inspanningen niet of nauwelijks zichtbaar zijn en daardoor onduidelijk blijven.

Het onderzoek doet verder een aantal suggesties voor de wijze waarop de provincie haar relatie met Stimuland beter kan onderhouden om de stimulans van Stimuland nog beter te krijgen.

Stichting Stimuland werd in 1996 opgericht op initiatief van de provincie en GLTO naar aanleiding van het verdwijnen van de Commissie Landbouw en Milieu van het Landbouwschap dat projecten opzette en plattelandsvernieuwing stimuleerde. Stimuland zou dan het provinciale beleid kunnen vertalen naar concrete projecten op het gebied van de ontwikkeling van het Overijsselse platteland.

Het onderzoek geeft een aantal handreikingen waarmee deze oorspronkelijke doelstelling anno 2004 weer beter uit de verf kan komen:

* De provincie kan zelf de functie van Stimuland in de provinciale plattelandsvernieuwing verhelderen door de te verwachten resultaten en effecten scherper op te stellen, zeker met het oog op belangrijke actuele ontwikkelingen als de Reconstructie.
* In de afspraken over prestaties en de meting ervan kan winst worden behaald, door deze afspraken veel specifieker en meetbaarder te maken. De verantwoording van projecten blijft nu vaak steken in het opsommen van het aantal deelnemers terwijl er nauwelijks wordt gesproken over het effect op agrarische vernieuwing.

* De effecten van de activiteiten van Stimuland moeten dus meer in de gaten worden gehouden als het gaat om plattelandsvernieuwing. De focus op vernieuwing is nu zo breed en versnipperd dat resultaten en effecten onduidelijk zijn gebleven.
* Ook de aansturing van thematische activiteiten kan dan scherper worden, zodat je per jaar prioriteiten kunt vaststellen: het ene jaar biologische landbouw, het volgende jaar meer aandacht voor natuurbeheer.
* Stimuland zou daarmee meer als aanjager en minder als uitvoerder van agrarische activiteiten kunnen functioneren. Daar ligt haar kracht en bovendien zijn er op dit vlak binnen Overijssel weinig alternatieven.
* De subsidie uit Brussel worden steeds belangrijker en het verdient daarom zeker aanbeveling om potentieel EU-geld voor plattelandsvernieuwing beter in de peiling te krijgen.

Informatie: Renee Wiggers, Statengriffie, provincie Overijssel, telefoon 038 425 13 26

© 2004 Provincie Overijssel