Gemeente Enschede

Einde bodemdaling door nieuwe winningmethode Akzo Nobel


Enschede, 13-09-2004

Gemeente trekt beroep tegen mijnbouwvergunning in

AKZO Nobel Salt b.v. heeft in samenspraak met de gemeente Enschede haar zoutwinning-methode voor nieuwe winningsgebieden aangepast. De nieuwe methode en afgesproken beperkingen bij de oude methode beperken de kans op bodemdalingen dusdanig, dat het bedrijf de gemeente schriftelijk garandeert dat huidige en toekomstige winning geen nadelige gevolgen zal hebben voor woningen en bedrijven.
---

De nieuwe winningmethode van Akzo Nobel houdt in, dat de ruimte tussen de ondergrondse winningholtes (cavernes) in het vervolg veel groter wordt. Tot nog toe werd het zout gewonnen uit groepen van twee of drie aangrenzende cavernes (aan de oppervlakte goed te herkennen door de groepen houten zouthuisjes). Bij de oude methode kan volgens Akzo Nobel de ene caverne de wanden en dus de stabiliteit van de aangrenzende caverne beïnvloeden. De nieuwe methode maakt de cavernes steviger en stabieler.

In een brief aan het college van b en w stelt Akzo Nobel dan ook dat 'bodemdaling ten gevolge van zoutwinning uit bestaande producerende en toekomstig te ontwikkelen cavernes binnen het huidig grondgebied van
Enschede, geen relevante nadelige gevolgen zal hebben voor zowel huidige als toekomstige, zich op het grondgebied van de gemeente Enschede bevindende reguliere stedelijke functies (zoals woningbouw en bedrijventerreinen), alsmede van alle daarmee samenhangende (infrastructurele) voorzieningen. 'Voor de gemeente Enschede is deze verklaring van Akzo Nobel de best haalbare garantie', aldus wethouder Le Loux.

In 2002 liet de stuurgroep bodemdaling Boeldershoek, waar de gemeente Enschede zitting in heeft, door een Amerikaans expertisebureau een onderzoek uitvoeren naar de risico's op bodemdaling in de bestaande winningsgebieden. Daaruit bleek dat de inschatting van Akzo Nobel over de risico's van het mogelijk ontstaan van bodemdaling correct is en dat er geen sprake was van een acute situatie. Bedrijven en bewoners in Boeldershoek en omgeving werden hierover eind oktober 2002 door de gemeente Enschede, gemeente Hengelo, Ministerie van Economische Zaken (verantwoordelijk voor het afgeven van mijnbouwvergunningen), Staatstoezicht op de Mijnen en Akzo Nobel geïnformeerd.

De gemeente Enschede voert nog gesprekken met bovengenoemde partijen over de wijze van omgaan met de bestaande, maar niet meer producerende, cavernes zoals die bij Boeldershoek gelegen zijn.
---

Gepubliceerd op 13-09-2004 © Copyright gemeente Enschede Naar