Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


Den Haag, 13 september 2004


Vragen van de leden Depla en Van Dam (PvdA) aan de minister van Economische Zaken


over verhoging van tarieven met ruim 50% om commerciële televisie te ontvangen via de kabel van Casema


1. Is het u bekend dat Casema met ingang vanaf begin volgend jaar een aantal Nederlandse commerciële zenders wil overhevelen van het goedkope basispakket naar het veel duurdere standaardpakket?


2. Bent u het met ons eens dat het merendeel van de kabelabonnees hoofdzakelijk kijkt naar de Nederlandstalige publieke en commerciële zenders en dat er derhalve voor het merendeel van de abonnees sprake is van een prijsstijging van 58% (van 8.50 naar 13.50 euro) voor het gewenste pakket Nederlandstalige publieke en commerciële zenders?


3. Bent u het met ons eens dat Casema in deze situatie misbruik maakt van haar dominante marktpositie? Zo ja, gaat u maatregelen nemen om te voorkomen dat de door Casema aangekondigde maatregel doorgang kan vinden?


4. Is het correct dat Casema in dezen het wettelijk vereiste advies van de programmaraad naast zich neer heeft kunnen leggen? Zo ja, acht u dat hier sprake is van een maas in de wet die gedicht moet worden of acht u het voorval in overeenstemming met de bedoelingen van de Mediawet? Kunt u uw antwoord toelichten?