Politie Limburg-Zuid

Politie maakt einde aan gijzeling inwoner geleen

Limburg Zuid 13-09-2004 - De regiopolitie Limburg Zuid heeft donderdagmiddag 09 september 2004 in nauwe samenwerking met de Franse politie en justitie met succes een einde gemaakt aan de gijzeling van een 23-jarige inwoner van Geleen. Zes gijzelnemers zijn in Frankrijk gearresteerd.

Het slachtoffer werd op vrijdag 03 september 2004 door meerdere personen uit een woning in Geleen ontvoerd en naar Frankrijk gebracht. De aanleiding voor de ontvoering is een drugsdeal tussen de 21-jarige broer van het slachtoffer en diens vriend enerzijds en de Fransozen anderzijds. Bij deze deal werden de uit Frankrijk komende kopers bedrogen en raakten op die manier 150.000 kwijt. Ze kwamen verhaal halen op het huisadres van de verkoper. Daar was op dat moment het slachtoffer alleen thuis. Hij werd met geweld uit de woning gesleurd en in een gereedstaande personenauto geduwd.

De zaak kwam aan het rollen toen de ouders van de ontvoerde jongen op zondag 5 september thuis kwamen van vakantie en een bericht ontvingen over de ontvoering en de daders losgeld eisten. Ze zochten contact met de regiopolitie Limburg Zuid die meteen een rechercheteam samenstelde. Op piekmomenten bestond dit team uit 30 politiemensen.

Uit het onderzoek bleek al vrij snel dat de ontvoerde man in Frankrijk werd vastgehouden. Daarom werd een samenwerkingsverband aangegaan met de Franse justitie en politie met gebruikmaking van de diensten van de liaisonofficier van de Nederlandse politie in Parijs. Ook reisden twee rechercheurs van het onderzoeksteam naar Frankrijk. Deze samenwerking leidde er uiteindelijk toe dat de Franse politie donderdagmiddag in Vienne, een plaats ten zuiden van Lyon, een woning binnenviel en daar de gegijzelde man bevrijdde. Bij deze politieactie werden zes gijzelnemers aangehouden.

De 23-jarige man uit Geleen is eveneens aangehouden door de Franse politie om de rol die hij heeft gespeeld in de (mislukte) drugsdeal nader te onderzoeken.

De politie Limburg Zuid stelt eveneens een onderzoek in naar de drugsdeal en is op zoek naar de broer van de ontvoerde man en diens vriend. De politie vermoedt dat dit tweetal ergens is ondergedoken uit angst voor represailles.