Politiebond ACP

GVP krijgt een dure opvolger

Minister Hoogervorst is momenteel druk bezig om een nieuw ziektekostenstelsel uit te werken. Binnenkort laat hij aan de Tweede Kamer weten op welke manier hij dat van plan is om te organiseren. De ingangsdatum staat al wel vast: 1 januari 2006.

Hoewel er nog veel onduidelijkheden bestaan over de omvang en financiering van het nieuwe ziektekostenstelsel, wordt de grote lijn al duidelijk. De omvang van het verstrekkingenpakket basisverzekering zal nagenoeg gelijk zijn aan de huidige ziekenfondsverzekering. Voor diegenen die verzekerd zijn bij de dienst Geneeskundige Verzorging Politie (GVP) betekent dat een flinke achteruitgang van het huidige (ruime) verstrekkingen pakket.

Premie voor het basispakket

Hoogervorst heeft al in de publiciteit gebracht dat de nieuwe jaarpremie voor de ziektekostenverzekering wordt vastgesteld op e 1.067,-. Hij heeft het dan over de nominale premie voor volwassenen van 18 jaar en ouder, afgestemd op het voorzieningenniveau van het huidige ziekenfondspakket. Voor de kinderen onder de 18 jaar betaalt het rijk de premie. Kinderen boven de 18 worden waarschijnlijk als zelfstandig verzekerd beschouwd.

Er zit voor politiemensen echter een paar addertjes onder het Haagse gras. Het GVP-pakket heeft de basis van het ziekenfondspakket en is daarnaast flink uitgebreid met aanvullend voorzieningen. In de plannen van Hoogervorst wordt dat niet gedekt met de 1.067 Euro nominale premie. Om na 1 januari 2006 een ziektekostendekking te hebben overeenkomstig het huidige GVP niveau, moet een aanvullende verzekering worden afgesloten. Bij de Politievakorganisatie ACP krijgen wij sterk de indruk dat voor deze aanvullende verzekering al snel (p.p.) moet worden gedacht aan 360 Euro premie per jaar. Een flink bedrag dat het met name voor eenverdieners tot een dure zaak maakt om tegen ziektekosten verzekerd te zijn. Is een echtpaar (zonder de kinderen) nu verzekerd voor ongeveer 145 Euro per maand. Dat wordt in het nieuwe stelsel ongeveer 240 Euro.

Gevolgen gepensioneerden

In het toekomstige zorgstelsel wordt er voor de premieheffing geen onderscheid gemaakt voor werknemers en verzekerden van 65 jaar en ouder. Senioren moeten voor de combinatie van het basispakket en het aanvullend pakket al snel rekenen op extra jaarpremie van 1000 Euro Het is nu nog niet bekend hoe gepensioneerden (65+) gecompenseerd gaan worden via de AOW of op welke wijze voor de AOW gerechtigden het werkgeversdeel in de premie geregeld zal worden. De ACP wil in elk geval dat daar een oplossing voor komt. Dat kan in de vorm van een aanpassing via de belasting, maar er kan ook gedacht worden aan een vaste hoeveelheid geld via een speciale toeslag.

Acceptatie verzekering

Bij het overgaan naar een nieuwe ziektekostenverzekering komt ook het fenomeen van acceptatie om de hoek kijken. Collega's met hoge ziektekosten krijgen daar mee te maken voor de aanvullende verzekering. Als je chronisch ziek bent en de kosten voor de verzekeraar vallen te hoog uit (dat punt is al snel bereikt), dan weigert deze de verzekering of biedt alleen dekking tegen een veel hogere premie.

De nieuwe basisverzekering kent wel een verplichte acceptatie.

Dat de basisverzekering er komt is een feit. Maar wij gaan ons sterk maken voor een collectieve en solidaire aanvulling op het basispakket. Dit moet gelden voor actieven en niet actieven, met daaraan gekoppeld een acceptatieplicht voor iedereen. Wat de ACP betreft kan het niet zo zijn dat er zieke collega's uit de boot vallen.

No-claim regeling

Voor de gezonde collegas en hun partners is er nog een positief punt: de no-claimkorting op de betaalde premie van maximaal 250 Euro per jaar kan terugvloeien in de portemonnee. Elke Euro die men echter claimt gaat daar natuurlijk gelijk van af.