Provincie Zuid-Holland

Europa

Gebiedsprogramma's

13 September 2004

J.H. Oosters waarnemend burgemeester van Ouderkerk

Met ingang van 16 september 2004 zal de heer J.H. Oosters (PvdA, 42 jaar) in functie treden als waarnemend burgemeester van de gemeente Ouderkerk. Oosters zal deze aanstelling combineren met zijn huidige burgemeesterschap van de aangrenzende gemeente Bergambacht.

De Commissaris van de Koningin in de provincie Zuid-Holland, de heer J. Franssen, heeft Oosters benoemd na overleg met de fractievoorzitters van de gemeenteraad van Ouderkerk. Hij volgt mevrouw J.H.M. Hermans-Vloedbeld op, die op dezelfde datum aantreedt als burgemeester van Ridderkerk. Oosters is sinds september 2000 burgemeester van de gemeente Bergambacht en was daarvoor fractievoorzitter voor de PvdA in de gemeenteraad van Gouda.

Een belangrijke overweging voor de benoeming van Oosters is dat hij vertrouwd is met de regionale vraagstukken van de Krimpenerwaard, en vanwege de parallelle uitdagingen van Ouderkerk en Bergambacht ook de lopende processen in Ouderkerk zonder veel moeite kan oppakken.De fractievoorzitters van de gemeenteraad van Ouderkerk hebben na een ontmoeting met burgemeester Oosters zijn benoeming met instemming begroet.

Nadat bekend werd dat mevrouw Hermans burgemeester zou worden van Ridderkerk heeft commissaris Franssen, na gehoord het college van Gedeputeerde Staten, de minister van Binnenlandse Zaken geadviseerd om de burgemeestersvacature van Ouderkerk vooralsnog niet open te stellen. De gemeenten Ouderkerk, Bergambacht, Nederlek, Schoonhoven en Vlist (de zogenoemde K5-gemeenten) laten op dit moment de onderlinge samenwerking evalueren die zij twee jaar geleden zijn aangegaan. Bovendien hebben deze vijf gemeenten in de Krimpenerwaard het voornemen om op zeer korte termijn te besluiten tot een bestuurskrachtmeting. Op basis van evaluatie van samenwerking én van de uitkomsten van de bestuurskrachtmeting zal in de loop van 2005 worden besloten over het al dan niet openstellen van de burgemeestersvacature van Ouderkerk.
Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22