Socialistische Partij

`Randstadkabinet isoleert platteland'

13-09-2004

De bezuinigingen op stad- en streekvervoer pakken desastreus uit, vooral voor kleine woonkernen in dunbevolkte gebieden. Door de opeenstapeling van bezuinigingen moeten tientallen lijnen geschrapt worden. SP-Kamerlid Arda Gerkens: "Ook dit kabinet blijkt weer een echt Randstadkabinet. Steeds meer mensen in plattelandsgemeenten raken geïsoleerd, terwijl ze door de schaalvergroting steeds vaker moeten reizen voor voorzieningen als winkels en banken. De regering beseft volgens mij niet waar het mee bezig is."

Mensen die geen auto hebben kunnen nu helemaal niet meer het dorp uit. Dat heeft niet alleen sociale gevolgen, maar ook economische. Mensen die in ploegendiensten werken moeten nu vijf kilometer lopen voor de dichtstbijzijnde bushalte. Volgens Gerkens kan het zo niet langer. "Dit kabinet heeft een broertje dood aan openbaar vervoer en aan het platteland. Ze doet werkelijk niets om het OV te stimuleren, maar alles om het af te breken. En de reiziger is de dupe."

Gerkens hekelt het plattelandsbeleid van de overheid: "De kleine dorpen hebben het steeds moeilijker. De broodnodige voorzieningen als postkantoren en banken verdwijnen naar de grotere kernen, maar het reizen ernaartoe wordt steeds moeilijker. Het lijkt wel alsof het kabinet de mensen van het platteland wil verjagen."