Gemeente Heerlen

b e r i c h t

r
i
c
h
t

13 september 2004

College presenteert sluitende begroting

Ondanks een verlaging van het besteedbaar budget in 2005 is het gelukt om de begroting sluitend te krijgen zonder ingrijpende bezuinigingen. Wel zijn er een aantal wensen doorgeschoven naar de periode na 2006. Het college heeft de ambities die in het Meerjarig Bestuurlijk Programma (MBP) voor de collegeperiode 2003-2006 waren vastgesteld nu voor de laatste 2 jaar van deze collegeperiode bijgesteld. Het college van B&W heeft de begroting nu vastgesteld en brengt dit nu als voorstel naar de raad. Op 20 en 21 oktober gaat de raad hierover besluiten.

De verlaging van het totale budget komt met name door een verlaging van de algemene uitkering van 4 miljoen. Deels is de verlaging (ongeveer 2 miljoen) een gevolg van de afschaffing van de zalmsnip. Omdat de gemeenten de zalmsnip ook niet meer uitkeren, blijft deze maatregel voor het totale budget neutraal. Daarnaast blijft er nog een verlaging van 2 miljoen over. Met deze verlaging was echter in de meerjaren-begroting gerekend en er hoeven dus geen extra maatregelen voor genomen te worden. Een andere ingrijpende wijziging in het budget is een gevolg van de invoering Wet Werk en Bijstand. Ook dit is een bedrag van circa 4 miljoen. Met deze verlaging was niet gerekend. Het college stelt dan ook voor om 2, 7 miljoen uit de reserves aan te spreken. De OZB (onroerende zaak belasting) wordt slechts verhoogd met de inflatiecorrectie. De afvalstoffenheffing en rioolheffing worden naast de inflatiecorrectie ook verhoogd om de kwijtscheldingsprocedure kostendekkend te maken.

Bezuinigingsoperatie Focus

In 2004 heeft de meerjarenbegroting al geleid tot de bezuinigingsoperatie Focus. Daarin werd al geanticipeerd op de verlaging van de algemene uitkering. Enerzijds werd een verlaging aangekondigd op de bijdrage aan de gesubsidieerde instellingen van 750.000 euro verdeeld over de jaren 2005 en 2006. Anderzijds werden met name forse ingrepen in de gemeentelijke organisatie aangekondigd. De 55+ maatregel is inmiddels ingevoerd, waardoor de omvang van het totale ambtenarenapparaat fors wordt teruggebracht. Verder werd er achter de schermen al hard getrokken aan een organisatie-ontwikkelingstraject. Dit moet er toe leiden dat de dienstverlening eenduidiger wordt, denk daarbij aan het hanteren van eenduidige openingstijden. Ook de digitale dienstverlening moet verbeteren, zodat het niet meer voor alle zaken nodig is om naar het gemeentehuis te gaan.

Bijstelling MBP

Het aan het begin van deze collegeperiode opgestelde MBP wordt voor de laatste twee jaar bijgesteld vanwege een drietal redenen. Ten eerste waren de destijds gestelde doelstellingen niet allemaal zelf te beïnvloeden. Zo wil de gemeente graag dat de burger zich veiliger voelt in de stad, maar dit subjectieve veiligheidsgevoel van de burger kan zij maar ten dele beïnvloeden. Op de tweede plaats was het nodig om bij te stellen vanwege de gewijzigde economische omstandigheden. Tot slot waren er in het begin van de periode te veel ambities gesteld, zeker als je dit afzet tegen de beschikbare middelen. Concreet betekent dit dat een aantal projecten niet in de periode 2005/2006 gerealiseerd kunnen worden. Daarnaast staan vooral de culturele instellingen zoals GEON (geologisch museum) en Thermenmuseum ter discussie. Gedacht wordt beide musea alleen nog open te stellen voor educatieve doelen en de dansinfrastructuur komt er alleen, indien hiervoor extra geld gevonden wordt. In de buurten worden alleen de al in gang gezette projecten uitgevoerd.

Extra impuls

Het college stelt de raad voor om het Nutsfonds in te zetten voor een aantal extra impulsen in de stad. Zo wil het college 3,5 miljoen incidenteel in 2005 inzetten als aanjaagfunctie voor de voornemens uit het bijgestelde MBP. De overige 2,2 miljoen wil het college graag inzetten voor majeure projecten bijvoorbeeld het Pleinenplan.

GEMEENTE HEERLEN
Afdeling Communicatie
Francine Pelzers
(045) 56 04 070
f.pelzers@heerlen.nl


-----------------------
p e r s

p e r s

p e r s


---- --