Port of Rotterdam

Aanleg riolering in westelijk deel haven Rotterdam gestart 13-9-2004 14:45:00

Begin september is de aanleg van het gemeentelijke rioleringsstelsel in het westelijk havengebied van Rotterdam van start gegaan. Tot op heden ligt er geen centraal vuilwaterrioolstelsel in het havengebied ten westen van de Beneluxtunnel. Grote bedrijven hebben veelal hun eigen zuiveringsinstallatie, kleinere lozen nu meestal via septic tanks op het oppervlaktewater van de haven. Binnen twee jaar tijd zullen zoân 150 bedrijven op de riolering worden aangesloten. Met de aanleg is ⬠15 miljoen gemoeid.

Door de aanleg van het riool wordt het water in de haven schoner. Dat past binnen het beleid van zowel het Havenbedrijf als Rijkswaterstaat. Voor 2007 moet het geheel operationeel zijn. In het project werken het Havenbedrijf, Rijkswaterstaat, het zuiveringschap ZHEW, DCMR, Provincie en Gemeentewerken samen. Met name Rijkswaterstaat heeft aangedrongen op de aanleg van het riool.

Teun Tuijtel, divisiemanager Infrastructuur & Beheer van het Havenbedrijf, prees tijdens de startbijeenkomst de goede samenwerking tussen alle betrokken partijen. Die samenwerking is tot stand gekomen na een wat stroeve start, want bij het havenbedrijfsleven bestond aanvankelijk twijfel over de noodzaak van het nieuwe rioolstelsel. Cees-Jan Asselbergs, directeur van de belangenorganisatie van het havenbedrijfsleven Deltalinqs, refereerde daaraan door te stellen dat de overheid niet moet doorslaan in het stellen van milieuregels. âMeeuwen poepen ookâ, aldus Asselbergs. In de planvorming is rekening gehouden met de belangen van bedrijven en bij de aanleg wordt per bedrijf bekeken hoe de nieuwe rioolaansluiting kan plaatsvinden met zo min mogelijk overlast voor het bedrijfsproces.

Namens het Havenbedrijf is het Ingenieursbureau van Gemeentewerken Rotterdam belast met het ontwerp en de begeleiding van de werkzaamheden. In de toekomst zal Gemeentewerken ook zorgen voor het beheer en onderhoud van het systeem. Paula Verhoeven, namens Gemeentewerken, benadrukte tijdens de startbijeenkomst dat met de nieuwe riolering de haven weer een stukje schoner wordt. Verbetering van de waterkwaliteit in het havengebied is een belangrijke beleidsdoelstelling, zoals verwoord in het Havenplan 2020 en het Waterplan Rotterdam.

Havenbedrijf Rotterdam
13-09-2004