Socialistische Partij

SP-plan moet doorbraak biologische landbouw forceren

13-09-2004 * Vooruitlopend op het nieuwe overheidsbeleid heeft SP-Kamerlid Krista van Velzen een tienpuntenplan uitgewerkt om de biologische landbouw te stimuleren. "De biologische sector lijdt onder een imagoprobleem. Te exclusief en te duur, zegt iedereen. Dat komt echter door het beleid van supermarkten en overheid. Dáár ligt dus ook de oplossing." De regering streeft naar 5% biologisch marktaandeel in 2004, maar blijft door haar passiviteit steken op 1,6%.

Van Velzen. "De biologische landbouw doet als enige wat het marktdenken vereist: alle productiekosten doorberekenen in de prijs van het product. Andere landbouwtakken kunnen goedkoper produceren maar laten de samenleving opdraaien voor de kosten van bijvoorbeeld bodem- en waterverontreiniging. De markt faalt dus."

Ook de supermarkten krijgen een veeg uit de pan van het Kamerlid. "Zij lanceren biologisch voedsel bewust als een luxe nicheproduct. Zij zouden de prijs gemakkelijk omlaag kunnen brengen, maar doen dat niet vanwege de winsten."

Het SP-plan bevat tien concrete maatregelen waardoor het biologische marktaandeel zal groeien en het prijsverschil met gangbaar voedsel zal dalen. Enkele hiervan zijn:

* De overheid moet zelf meer biologische producten in haar kantines aanbieden
(bij ministeries, ziekenhuizen, politie, universiteiten, gemeentehuizen etc.)


* De keten moet oplossingen ontwikkelen voor het prijsprobleem (gezamenlijk lagere marges doorvoeren, bijvoorbeeld via `introductiefondsen' of `marges in centen in plaats van procenten')


* Verduurzaming van de landbouwsubsidies
(hogere premies voor duurzame boeren, lagere premies voor niet-duurzame boeren)


* Openbaarheid over gangbare landbouwpraktijken (aanscherping reclame code, openbaar maken van voedseltesten, invoering van communicatiecode voor productschappen en gedegen informatieprogramma's op scholen en TV)


* Fiscale vergroening
(duurzaam ondernemerschap wordt beloond middels extra fiscale aftrek)