Gemeente Rotterdam

Nr.112
13 september 2004 .

Minister Brinkhorst onderscheidt Rotterdam voor energiebeleid

Het ministerie van Economische Zaken heeft Rotterdam een prijs toegekend vanwege de voorgenomen oprichting van een Warmtebedrijf. Dit Warmtebedrijf gaat restwarmte van de industrie in het Rotterdamse havengebied transporteren naar huishoudens, bedrijven en kassen. Uiteindelijk moet het initiatief een reductie van 1 miljoen ton CO2 opleveren.

De prijs is door het ministerie van Economische Zaken ingesteld voor organisaties die zich positief onderscheiden op het gebied van duurzame energie en energietransmissie. Rotterdam is één van de prijswinnaars. Minister Brinkhorst reikte het bijbehorende certificaat vanochtend uit aan wethouder Van Sluis (Haven, Economie, Werkgelegenheid en Milieu). Hij deed dat tijdens een congres over energietransitie in het Amsterdamse techniekmuseum Nemo.

Rotterdam krijgt de prijs omdat de gemeente zich sterk maakt voor de oprichting van een Warmtebedrijf. De beoogde partners zijn: het Havenbedrijf Rotterdam N.V., de provincie Zuid-Holland, AVR, Eneco, E.ON, NUON en Shell. Het is de bedoeling dat het Warmtebedrijf een warmtenet gaat exploiteren. Dit warmtenet zal bestaan uit een stelsel van buizen dat woningen, bedrijven en kassen van warm water voorziet; warm water dat afkomstig is van de industrie in het Rotterdamse Havenbebied. De industriële warmte verdwijnt nu in de lucht in of in het oppervlaktewater.

Met het Warmtebedrijf hoopt de gemeente de uitstoot van CO2 en NOX terug te dringen. Het doel is uiteindelijk zo'n 300.000 huishoudens en 1000 ha kassengebied aan te sluiten. Het warmtenet levert, wanneer het helemaal is uitgerold, per jaar een reductie van ongeveer 1 miljoen ton CO2 op. Uitgangspunt is dat de warmte voor de eindgebruiker niet duurder is dan wat hij nu betaalt. Voor de industrie is het initiatief ook interessant. Vanaf 2007 zijn emissierechten verhandelbaar. Het aanbieden van warm water geeft een emissiereductie, de industrie kan daar geld voor vragen.

Aanstaande woensdag ondertekent wethouder Van Sluis twee overeenkomsten in verband met het Warmtebedrijf: Een raamovereenkomst, waarin de gemeente Rotterdam, NUON, Woonbron Maasoevers en Vestia afspraken vastleggen over de levering van restwarmte aan 6000 woningen in Hoogvliet.

2) Een samenwerkingsovereenkomst met Havenbedrijf, provincie Zuid-Holland, AVR, Eneco, E.ON en NUON en Shell.

Noot voor de redactie/