Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, maandag 13 september 2004

Nederlandse papierindustrie wint titel Innovatief Teamspeler Energietransitie

Tijdens de conferentie Energietransitie van visie naar uitvoering d.d. maandag 13 september heeft minister Brinkhorst van Economische Zaken een van de titels Innovatief Teamspeler Energietransitie uitgereikt aan de Nederlandse papier- en kartonindustrie. Namens de papierindustrie nam drs. W.J. Emmen, voorzitter van branchevereniging de Koninklijke VNP, de prijs in ontvangst.

Koninklijke VNP: Innovatief Teamspeler Energietransitie

Minister Brinkhorst: De Koninklijke VNP heeft zich opgesteld als een actieve ambassadeur bij energietransities. Daarnaast heeft ze zichzelf ambitieuze doelstellingen opgelegd. Dat is een reuze opgave. Als niet-bedrijven is het vaak makkelijk om het te roepen, maar de Koninklijke VNP gaat het daadwerkelijk in praktijk brengen. De papier- en kartonindustrie is bezig met een transitie waarbij in 2020 het energieverbruik in de gehele papierketen gehalveerd is. Ik vind het fantastisch. En als het lukt, is het thema energiebesparing werkelijk geïntegreerd in de papierindustrie .

Drs. W.J. Emmen: Dank u wel. De Koninklijke VNP heeft 7 jaar geleden al het Kenniscentrum Papier en Karton opgericht. Daarmee hebben we in de afgelopen 10 jaar al ruim 20% energie bespaard. Toch wisten we dat we, om nog meer besparing te realiseren, het echt anders moeten doen. Vandaar dat wij de Energietransitie Papierketen ingestapt zijn. Ik ben bijzonder trots op deze titel. In 2020 zullen we zien of deze prijs terecht was. We verwachten wel al sneller resultaten.

Energietransitie Papierketen

Op 28 mei 2004, tijdens de jubileumviering van de Koninklijke VNP ter ere van het 100-jarig bestaan, loste minister Brinkhorst officieel het startschot voor de Energietransitie Papierketen. Centraal in dit traject staat de hoeveelheid energie die in de gehele papierketen nodig is voor de verschillende eindproducten. De doelstelling van dit project is dat het energieverbruik van de eindproducten papier en karton in de gehele keten in 2020 zal gereduceerd zijn met 50%.

Het project: Transitie in Competitie

De Koninklijke VNP heeft twee topteams samengesteld om de mogelijkheden te verkennen voor deze transitie. Dit project is gedoopt 'Transitie in Competitie'. Er is een competitie opgezet tussen een team van consultants enerzijds en een team van wetenschappers anderzijds. Het team van consultants wordt aangevoerd door de heer Petri Vasara (Finland), senior consultant van de internationaal gerenommeerde Jaakko Pöyry Group, en belangrijke aanjager van het Finse innovatiemodel. Het team van wetenschappers staat onder aanvoering van prof. dr. ir. Margot Weijnen, lid van het Nederlandse innovatieplatform en werkzaam aan de TU Delft.

Over de Nederlandse papier- en kartonindustrie

De Nederlandse papier- en kartonindustrie kent in totaal 27 productielocaties die direct werk bieden aan 6300 werknemers. Samen waren de papierfabrieken in 2003 goed voor een productie van 3,3 miljoen ton papier en karton. Deze productie genereerde in 2003 een omzet van 2,0 miljard euro. Gemeten naar productiehoeveelheden waren de verpakkingspapieren het sterkst vertegenwoordigd met 56%, gevolgd door de grafische papieren met 40% en de huishoudelijke en sanitaire papieren met 4%. De Nederlandse papier- en kartonindustrie heeft een sterk internationaal karakter. In 2003 werd ruim 70% van de totale Nederlandse productie geëxporteerd. Hiervan bleef 90% binnen Europa.

Informatie

Meer informatie vindt u op:

" de energietransities van Economische Zaken: www.energietransitie.nl

" Nederlandse papier- en kartonindustrie en de Koninklijke VNP: www.vnp-online.nl

Vragen

Mocht u nog vragen hebben, beeldmateriaal willen ontvangen, of indien u, naar aanleiding van dit persbericht een interview zou willen over dit onderwerp, neemt u dan contact op met:

Gerrit Jan Koopman

Koninklijke VNP

Tel. 020 654 30 51

E-mail: g.koopman@vnp-online.nl