Universiteit van Utrecht

be16fb9.jpg

Persbericht Universiteit Utrecht

Utrechts Universiteitsfonds

13 september 2004

Directeur TELEAC/NOT Arie Smit wordt opvolger

Universiteitsfonds neemt afscheid van Hans Vliegenthart

Prof. dr. Hans Vliegenthart neemt op vrijdag 17 september 2004 afscheid als voorzitter van het Utrechts Universiteitsfonds, de organisatie van alumni en vrienden van de Universiteit Utrecht (UU). Hij wordt opgevolgd door de huidige vice-voorzitter dr. Arie Smit, algemeen directeur van de omroep TELEAC/NOT.

Het voorzitterschap van Vliegenthart heeft veel betekend voor zowel de universiteit als het Universiteitsfonds. Vanaf de jaren negentig heeft de UU in samenwerking met het Universiteitsfonds stevig ingezet op goede contacten met afgestudeerden. Het uitgangspunt hierbij was dat er sprake moest zijn van een gezamenlijk alumnibeleid. Sinds 1999 zijn het universiteitsbrede alumnibeleid en de taken van het Universiteitsfonds geïntegreerd in één organisatie, onder leiding van het bestuur van het Universiteitsfonds.

Succesvol

Het was de taak van Vliegenthart om de ambitie van een succesvol alumnibeleid ook in realiteit om te zetten. Dat is hem goed gelukt. Mede dankzij zijn bestuurlijke capaciteiten, zijn interne gezag en zijn enorme inzet, is het Utrechtse alumnibeleid uitgegroeid tot een programma dat zijn vruchten afwerpt. Uit een evaluatieonderzoek dat in 2003 is gehouden onder Utrechtse alumni blijkt dat 93 % van de bevraagde alumni een band voelt met de universiteit. In 1998 was dat nog 74 %. Het aantal begunstigers van het Universiteitsfonds groeide in de afgelopen vijf jaar van 4.000 naar ruim 6.000 begunstigers.

Actualiteit

Vliegenthart's warme aandacht ging ook uit naar de andere taak van het Universiteitsfonds: de instelling van bijzondere leerstoelen. In de afgelopen jaren groeide het aantal leerstoelen naar 45, verdeeld over een scala van onderwerpen die inspelen op zowel de maatschappelijke als de wetenschappelijke actualiteit.

Arie Smit

Vliegenthart wordt opgevolgd door de huidige vice-voorzitter dr. Arie Smit, algemeen directeur van de omroep TELEAC/NOT. In het bestuur van het Universiteitsfonds beheerde hij de portefeuille studentenbeleid en -subsidies. De expertise van Smit ligt vooral bij de inzet van moderne communicatiemiddelen en marketing. Ook Smit is een echte UU alumnus. Hij studeerde Scheikunde in Utrecht en was onder meer actief in de studentenvereniging Unitas.

Meer informatie: www.ufonds.uu.nl

Voorlichter Johan Vlasblom (030) 253 4073, j.vlasblom@csc.uu.nl