Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

13-9-2004

De gemeente Renkum besteedt onvoldoende aandacht aan de wettelijke VROM-taken. Hierdoor wordt een aantal van deze taken niet goed uitgevoerd. Dat is één van de belangrijkste conclusies van een onderzoek dat de VROM-Inspectie heeft uitgevoerd naar de uitvoering en handhaving van de wet- en regelgeving op het gebied van wonen, ruimte en milieu. Het gemeentebestuur is gevraagd stappen te ondernemen die moeten leiden tot verbetering.

De VROM-Inspectie heeft in het onderzoek gekeken naar de manier waarop Renkum de taken op het gebied van wonen, ruimte en milieu uitvoert. Van de afgifte van bouw- en milieuvergunningen, de handhaving daarvan, tot het opstellen van bestemmingsplannen.
De gemeente heeft haar beleid op het gebied van de VROM-taken voor een groot deel vastgelegd. Op het gebied van programmering en uitvoering moet de gemeente echter nog veel werk verrichten. Zo besteedt de gemeente onvoldoende aandacht aan het actualiseren en verlenen van milieuvergunningen en milieumeldingen. Veel bestemmingsplannen zijn daarnaast verouderd en het actualiseren hiervan loopt achter op het actualiseringplan. Ook is er geen gestructureerd toezicht op en de handhaving van milieuvergunningen- en meldingen, bouw- en sloopwerken en de bepalingen van bestemmingsplannen. Verder reageert de gemeente niet goed op klachten en signalen van derden. De inspectie constateert daarnaast dat een groot deel van de knelpunten die in 2001 zijn gesignaleerd, nog steeds niet zijn opgelost.

Maatregelen
De inspectie heeft de uitkomsten van haar onderzoek besproken met het gemeentebestuur. De gemeente stelt voor 1 november 2004 een verbeterplan op. De inspectie volgt de uitvoering van dit plan kritisch. Eveneens is afgesproken dat de gemeente per kwartaal de voortgang rapporteert.

Meer info:
VROM-Inspectie (informatie over organisatie, taken en rapporten VROM-Inspectie)