Vrijspraak voor verdachte die zich ongekleed bevond op een openbaar recreatieterrein

Bron: Projectbureau Bistro Utrecht

Datum actualiteit: 13-09-2004

Het gerechtshof te Arnhem heeft op 10 september 2004 de advocaat G. Spong vrijgesproken van het zich ongekleed bevinden buiten het voor naaktrecreatie aangewezen deel van een recreatiegebied. In artikel 430a van het Wetboek van Strafrecht is strafbaar gesteld "hij die zich buiten een door de gemeenteraad als geschikt voor ongeklede openbare recreatie aangewezen plaats, ongekleed bevindt op of aan een voor het openbaar verkeer bestemde plaats die voor ongeklede recreatie niet geschikt is".
De verdachte heeft zich ongekleed bevonden op het Almeerderzand in de gemeente Almere. Dat gedeelte van het Almeerderzand was niet door de gemeenteraad van Almere als een voor ongeklede openbare recreatie geschikte plaats aangewezen en kan worden aangemerkt als een voor het openbaar verkeer bestemde plaats.
Om de verdachte te kunnen veroordelen moet dan ook nog vast komen te staan dat het betreffende gedeelte van het Almeerderzand "voor ongeklede recreatie niet geschikt" was. Verdachte heeft dat gemotiveerd bestreden.
Het hof is van oordeel dat er onvoldoende bewijs is dat het betreffende gedeelte van het Almeerderzand niet geschikt is voor openbare ongeklede recreatie. Het enkele feit dat een aangrenzend gedeelte voor zodanige recreatie is aangewezen is, zo blijkt uit de wetsgeschiedenis, is daarvoor niet voldoende.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AR1937

Zie het origineel