Gemeente Utrecht

Scholen schieten uit de grond in Leidsche Rijn

Dit najaar wordt er op negen plaatsen gewerkt aan scholen in Nederlands grootste nieuwbouwwijk Leidsche Rijn. Het gemeentebestuur hecht aan goede onderwijsvoorzieningen voor de nieuwe inwoners. Daarom moet de bouw van scholen gelijk oplopen met de woningbouwproduktie. Begin dit jaar woonden al ruim 17.500 mensen in Leidsche Rijn. De gemeente verwacht dat er uiteindelijk in Leidsche Rijn en Vleuten en De Meern ruim 10.000 kinderen zullen wonen in de basisschoolleeftijd. Voor het Voortgezet Onderwijs verwacht de gemeente op termijn zo'n 5.500 leerlingen in Leidsche Rijn.

· Rond de herfstvakantie krijgen de schoolwoningen in Vleuterweide, deelplan 2 meer ruimte: van één gebouw met elf lokalen groeien de Jenaplanschool Zonnewereld (PC), Openbare Basis School Vleuterweide en de Twaalfruiter (RK) naar 24 lokalen en 2 speellokalen. Voor de drie scholen wordt inmiddels ook gewerkt aan definitieve huisvesting in Kindercluster Noord in de wijk Rietvelden in Vleuterweide, samen met de kinderdagverblijven KOKO en Kameleon. De oplevering wordt verwacht in mei 2006.

· Eind oktober wordt forum Waterwin in Terwijde in gebruik genomen door de Hof ter Weide school (RK), Openbare Basis School Waterrijk en de Ridderhof (PC), die later definitief naar cluster Spoor zal verhuizen. In dit gebouw komen verder een bibliotheek, een peuterspeelzaal, naschoolse opvang, gymlokalen en ruimte voor het Utrechts Centrum voor de Kunsten. De officiële opening is in januari 2005.

· In april 2005 wordt in Parkwijk een nieuw gebouw voor OBS Parkwijk in gebruik genomen. De school maakt nu nog gebruik van schoolwoningen aan de Langerakbaan.

· In het Prinses Amaliapark, ook in Parkwijk, wordt in het najaar 2005 de Sportcampus opgeleverd. Hier zal het Leidsche Rijn College (AVO en VWO) en een VMBO-school komen, met een sporthal en ruimten voor dans en muziek voor het Utrechts Centrum voor de Kunsten. De eerste paal voor de Sportcampus wordt 28 oktober 2004 geslagen.

· Op 29 september wordt de eerste paal geslagen voor een kindercluster in Het Zand. Hier vestigen zich eind november 2005 de Montessorischool Arcade en een kinderdagverblijf. Ook zal hier nog ruimte zijn voor een openbare basisschool.

· In ontwerp is ook het cluster Spoor in Terwijde, waar de protestants-christelijke basisschool Ridderhof een definitieve plek krijgt.

· Sluitstuk van de huidige planning is het Voorlopig Ontwerp voor de Cultuurcampus in Vleuterweide. Hier komt het Amadeus Lyceum (het voormalige De Bruijne Lyceum voor VMBO, AVO en VWO). Oplevering hiervan is naar verwachting rond de zomer van 2007.

Dat naast de stenen ook de mens telt, blijkt onder meer uit de afspraken die de basisscholen in Terwijde hebben gemaakt om segregatie tegen te gaan. De scholen gaan met een gericht aannamebeleid zorgen voor een evenwichtige verdeling van achterstandsleerlingen over hun scholen. Ook wordt juist bij de nieuwbouw in Leidsche Rijn het Forumconcept vorm gegeven: verschillende voorzieningen die zich richten op de jeugd werken samen en doen dat bij voorkeur onder één dak.

Noot voor de media:
Op 29 september om 9:30 uur zijn wethouders Verhulst en Lenting aanwezig bij de feestelijke viering voor de eerste paal voor Kindercluster Het Zand, Zandpark

Op 28 oktober 12:30 uur slaat wethouder Verhulst de eerste paal voor de Sportcampus, Prinses Amaliapark Voor meer informatie naar aanleiding van dit persbericht kunt u contact opnemen met Hans Scholten, Bestuursondersteuning gemeente Utrecht, telefoon 030 286 10 15 of 06 25032739.

Utrecht, 13 september 2004.

Content-Type: application/msword; name="pb153-scholenLR-HS1309.doc" x-mac-type="42494E41"; x-mac-creator="4D535744" Content-Disposition: attachment; filename="pb153-scholenLR-HS1309.doc"