Ingezonden persbericht


Portland Europe levert extra netwerkbeveiliging met GFI LANguard PSC

Zoetermeer, 13 september 2004 - Portland Europe kondigt vandaag de lancering van GFI LANguard Portable Storage Control (PSC) aan, een netwerkbeveiligingsproduct. De software zorgt ervoor dat ongeautoriseerde gebruikers geen informatie aan het netwerk kunnen onttrekken of 'malware' via USB-sticks en andere verwijderbare media (floppy, cd) op het netwerk kunnen zetten. Bovendien kunnen netwerkbeheerders met GFI LANguard PSC het gebruik van randapparatuur waarmee bestanden in Windows kunnen worden opgeslagen - zoals iPods, 'smart-phones', digitale camera's, 'handhelds' - volledig sturen.

Organisaties investeren fors in antivirussoftware en firewalls voor de beveiliging van het netwerk, alsmede in beveiliging van e-mail- en webcontent. Desondanks kunnen, in de meeste bedrijven, medewerkers onbeperkt en onbelemmerd een USB-stick van het formaat sleutelhanger inpluggen en één gigabyte aan data toevoegen of kopiëren. Dit is een enorme bedreiging voor de veiligheid van het netwerk. Gebruikers hebben snel en eenvoudig toegang tot vertrouwelijke informatie én kunnen moeiteloos virussen, Trojaanse paarden, illegale software en andere bedreigingen binnenlaten. Dergelijke handelingen zijn zeer risicovol voor organisatie en netwerk, zeker gezien het feit dat ze nauwelijks te controleren zijn. GFI LANguard PSC biedt soelaas. De software is speciaal ontworpen om het gebruik van USB-sticks te controleren. Op die manier wordt het via die weg lekken van bedrijfsinformatie en het binnendringen van virussen en Trojaanse paarden voorkomen.

Gartner Group waarschuwt

Tachtig procent van alle respondenten in het '2003 CSI/FBI Computer Crime and Security Survey' noemde het misbruik van netwerktoegang het meest nijpende beveiligingsprobleem van bedrijven. Het onderzoek toonde tevens aan dat diefstal van bedrijfsinformatie organisaties de grootste financiële schade berokkende (meer dan 70 miljoen dollar in één jaar). Ontevreden medewerkers bleken de meest waarschijnlijke plegers van kwaadwillende aanvallen op bedrijven. Ook Gartner Group waarschuwt. Volgens de technologieanalist vormen draagbare apparaten met een USB- of FireWire-verbinding een serieuze bedreiging voor ondernemingen. In een onderzoeksverslag van juli 2004 noemt Gartner draagbare storageapparatuur een opmerkelijk beveiligingsrisico op de werkplek, met name vanwege het gemak waarmee vertrouwelijke data kunnen worden gedownload en virussen kunnen worden binnengelaten op het bedrijfsnetwerk. Harddrives in zakformaat die voor een verbinding gebruik maken van FireWire, USB-harddrive of 'key-chain'-drive; diskgebaseerde MP3-spelers als de iPod, digitale camera's met 'smart'-mediakaarten, geheugensticks, 'compact-flash' en andere geheugenmedia werden tijdens het Gartner-onderzoek herkend als zijnde de grootste bedreigingen. "Bedrijven onderschatten het gevaar van ongecontroleerde USB-sticks en verwijderbare media op de werkvloer. Behalve het logische probleem van ongeautoriseerd 'vertrek' van data is er het risico dat gebruikers gevaarlijke virussen en Trojaanse paarden binnenlaten," aldus George van Brugge, algemeen directeur van Portland Europe, de distributeur die zich in onder meer in beveiligingssoftware heeft gespecialiseerd.

Agent controleert netwerkbreed

GFI LANguard PSC biedt beheerders netwerkbrede controle over welke gebruikers toestemming hebben een USB-stick of ander verwijderbaar storageapparaat in te pluggen én een floppy of cd mogen invoeren. Om dit te kunnen monitoren, installeert de software een agent met een kleine 'footprint' op de machine van de gebruiker. De agent is slechts 1,2 megabyte groot. De gebruiker merkt hem niet op. GFI LANguard PSC bevat verder een remote installatie- en activeringstool waarmee beheerders de agent op honderden machines tegelijk via slechts één klik aan het werk kunnen zetten. Na de installatie ziet de agent in Active Directory wanneer de gebruiker inlogt en geeft vervolgens permissie voor het gebruik van de verwijderbare storageapparatuur die van toepassing is. Als de gebruiker geen deel uitmaakt van de groep mét permissie, dan wordt hem de toegang tot het apparaat, de cd of floppy geweigerd.

Hier volgt een overzicht van de meest opvallende kenmerken/voordelen van GFI LANguard PSC:


* Controleert toegang tot alle typen USB-sticks, SD-kaarten, IPods/MP3-spelers en meer;
* Controleert toegang tot cd's en floppies;
* Eenvoudige toegangsconfiguratie via Active Directory

Prijzen en leverbaarheid

GFI LANguard PSC is in de Benelux leverbaar via de Portland Europe (www.portland.nl). De oplossing is zeer kosteneffectief. De prijzen beginnen bij ¤ 265 voor het monitoren van maximaal 25 computers. De controle van honderd computers kost ¤ 445.

Bezoek voor meer informatie en het downloaden van GFI LANguard PSC www.portland.nl.