Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 13 september 2004

Brochure over alternatief WTO-beleid verschenen.

In september 2003 mislukte de vijfde Ministeriële conferentie van de wereldhandelsorganisatie WTO op spectaculaire wijze in de Mexicaanse badplaats Cancùn. Veel critici van de WTO waren daar niet rouwig om. Zij hadden hard gewerkt aan het organiseren van protesten tegen de conferentie. Ook in Nederland hadden uiteenlopende organisaties meer dan ooit campagne gevoerd tegen de heersende -- en mede door de Nederlandse ministerie van EZ geleide -- agenda van de WTO.

Na het mislukken van de conferentie in Cancùn, nam XminY Solidariteitsfonds in samenwerking met het project Vóór de Verandering het initiatief om een tiental organisaties met kritiek op het heersende WTO-beleid bijeen te brengen, om praktische alternatieven te formuleren. Er werden drie ronde-tafel conferenties belegd, waarbij de deelnemers steeds papers schreven voor aanbevelingen betreffende hun vakgebied.

De resultaten van de drie discussierondes zijn nu neergelegd in een tekst met 'voorstellen voor een solidair en duurzaam wereldhandelsbeleid'. Naast een algemeen verhaal over de noodzaak van koersverandering binnen het internationale handelsbeleid, bevat de publicatie 34 afzonderlijke specifieke aanbevelingen. Deze aanbevelingen starten bij het definiëren van de noodzaak van beleid dat gericht is op het garanderen van bestaanszekerheid voor iedereen op deze planeet. Vervolgens gaan ze meer gedetailleerd in op terreinen als landbouw, arbeid en financiële diensten.

De tekst is als pdf-document op internet te vinden (op deze website: http://www.globalternatives.nl/file/26). Op de website www.globalternatives.nl kunt u ook alle afzonderlijke papers die aan de tekst ten grondslag liggen, terugvinden. Dezelfde tekst is nu ook op papier verschenen in de vorm van een brochure van 20 pagina's. Deze brochure is voor 1,50 euro te verkrijgen bij XminY solidariteitsfonds (inclusief porto: 2,20). U kunt de brochure bestellen op het kantoor van XminY Solidariteitsfonds. Journalisten kunnen desgewenst een recensie-exemplaar opvragen.

Op 19 september organiseren XminY en Vóór de Verandering een dag over Alternatieven voor het neo-liberale systeem in Utrecht (zie www.globalternatives.nl voor meer informatie). In één van de workshops aldaar zal de brochure en met name het pleidooi voor garantie van bestaanszekerheid centraal staan.

Met vriendelijke groeten,

mede namens Lou Keune,

Kees Hudig, XminY Solidariteitsfonds

kh@xminy.nl

(bestelgegevens:

XminY Solidariteitsfonds

De Wittenstraat 43-45

1052 AL Amsterdam

tel 020-6279661

email: xminy@xminy.nl

Of maak het bedrag over op giro nr. 609060 van XminY Solidariteitsfonds in Amsterdam ovv. 'Brochure WTO'.