Gemeente Papendrecht

Home / Persberichten / Alle persberichten 2004 / 9 september 2004

Onderzoek exploitatie nieuw theater

Burgemeester en wethouders van Papendrecht gaan de exploitatielasten van de verschillende theatervarianten voor een nieuw theater De Willem onderzoeken.

Diverse inwoners bogen zich vorig jaar en dit jaar over de vraag hoe een nieuw theater in Papendrecht eruit moet zien. Daarop presenteerden vijf bewonerswerkgroepen hun varianten voor een nieuw te bouwen theater De Willem. De voorstellen varieerden in uiterlijk, ambitieniveau en investeringskosten, maar gaven onvoldoende informatie over de bijbehorende exploitatielasten (de lasten om in het theater een programma te draaien).

In mei 2004 adviseerde de commissie Algemene bestuurlijke zaken daarom aan het college alle theatervarianten door te rekenen. Het college heeft besloten dit advies over te nemen en de exploitatielasten van alle verschillende theatervarianten voor een nieuw theater De Willem te laten doorrekenen

De exploitatielasten van de varianten worden vergeleken met die van het huidige theater De Willem. Op deze wijze kunnen college en raad een goede afweging maken tussen de verschillende theatervarianten. Uitgangspunt voor het college is een kwalitatief hoogwaardig theateraanbod dat ook op de lange termijn betaalbaar blijft, zonder dat dit ten koste gaat van andere belangrijke voorzieningen in Papendrecht. Een sterk kostenbewustzijn staat voorop.

Het berekenen van de exploitatielasten voor een nieuw theater is zeer specialistisch werk. Daarom heeft het college aan vier bureaus offerte gevraagd voor het uitvoeren van zon onderzoek. De resultaten van het onderzoek worden naar verwachting in november aan de raad gepresenteerd.

Autovrije zondag en aandacht voor alternatief vervoer

Tijdens de Week van de vooruitgang vinden landelijk van donderdag 16 tot en met woensdag 22 september verschillende activiteiten plaats om problemen met het groeiende autoverkeer onder de aandacht te brengen. Zeven dagen lang staan lopen, fietsen, openbaar vervoer en verantwoord autogebruik centraal. In Papendrecht besteedt De Knotwilg (locatie Wilgenhoeck) met deelname aan het project Op voeten en fietsen naar school aandacht aan de materie.

Zondag 19 september doen tientallen Nederlandse gemeenten mee met de autovrije zondag door straten en stadscentra af te sluiten. Bedoeling is automobilisten te laten ervaren dat men de auto best eens kan laten staan. Daarmee neemt de belasting van het milieu af, stijgt de kwaliteit van de leefomgeving en worden rust en veiligheid bevorderd.

De gemeente Papendrecht kiest ervoor - om eventuele bereikbaarheidsproblemen met voorzieningen voor minder validen en hulpdiensten te voorkomen - tijdens de autovrije zondag geen wegen af te sluiten. Wel worden initiatieven van vrijwilligers en organisaties positief benaderd. Zo wordt bij de Wilgenhoeck aan de Boeieraak binnen het thema Op voeten en fietsen naar school de straat voor de school op donderdag 16 september afgesloten om ouders bewust te maken van het feit dat voor halen en brengen van kinderen (te) snel de auto wordt gebruikt.

(Pers wordt hierover benaderd door een van de ouders van de leerlingen.)

Meer algemene informatie over het onderwerp is te vinden op www.weekvandevooruitgang.nl of verkrijgbaar via de servicelijn van Milieudefensie: 020-6262620.

Voor degenen die de persbijeenkomst van 31 augustus niet konden bijwonen volgt hieronder een verzameling van persberichten over onderwerpen die daarin zijn toegelicht.

Sloop woningen Boomgaardstraat

Donderdag 9 september startte de sloop van twaalf woningen aan de Boomgaardstraat. De woningen maken plaats voor de omleidingsroute rond het centrum. Voor alle voormalige bewoners is inmiddels andere huisvesting gevonden. Rond het sloopwerk zijn hekken geplaatst.

De aannemer startte met het verwijderen van asbest. Daarna worden de tuinen geschoond met behulp van een sloopkraan. Het werk neemt in totaal ongeveer vier weken in beslag. De gemeente heeft omwonenden per brief geïnformeerd.

Werkbezoek college aan Kraaihoek/Middenpolder
Dinsdag 7 september jl. brachten burgemeester en wethouders een werkbezoek aan de wijk Kraaihoek/Middenpolder.

Op de fiets vertrok het college in gezelschap van leden van de Werkgroep Wijkgericht Werken vanaf het gemeentehuis richting Kraaihoek/Middenpolder. Onderweg werd af en toe letterlijk stilgestaan om de kwaliteit van de bestrating op diverse plekken, de speelvoorzieningen van Het Zand en de inrichting van een aantal hofjes te bekijken. Kortom, dit keer is beheer en onderhoud van de openbare ruimte nadrukkelijk onder ieders aandacht gebracht.

De route voerde onder meer langs het Zwarte Veldje. Hierop zijn onlangs lage doeltjes geplaatst. Lage doeltjes bevorderen laag voetbalspel. Tijdens het werkbezoek werd tot ieders tevredenheid door de jeugd al druk gebruik gemaakt van het veldje. Ook op de kinderboerderij was het tijd voor een korte stop. Na een rondleiding, een kopje koffie, een ontmoeting met de aanwezige pers en een uitleg over waterbeheer in de wijk, ging het op de fiets richting basisschool t Kofschip (locatie De Wielen), waar het college met een bewoner in gesprek raakte over het gebruik van het schoolplein door de plaatselijke jeugd. Een bezoek aan deze locatie was door het wijkplatform Kraaihoek/Middenpolder voorgesteld omdat over de afsluitbaarheid van het plein gediscussieerd wordt. Op de terugweg naar het gemeentehuis werden diverse hofjes in Kraaihoek-noord bezocht, waarbij het verschil tussen onlangs gereconstrueerde hofjes en de nog op te knappen ruimtes opvallend was. Eenmaal terug in het gemeentehuis werd nog even nagepraat over de inhoud van het werkbezoek waarna bijna alle deelnemers om 19.00 uur weer aanwezig waren op de bewonerscontactavond.

Bereikbaarheid winkels centrum

De werkzaamheden rond het winkelcentrum zijn in volle gang met de sloop van het oude winkelcentrum en de voorbereidingen voor het nieuwe centrum. Als gevolg van deze werkzaamheden is de Veerweg vanaf de Weteringsingel afgesloten.

Momenteel wordt in de Veerweg een nieuw riool aangelegd, waarna diverse kabels en leidingen worden omgelegd. Ter plaatse worden verkeersdeelnemers omgeleid; via twee routes wordt men naar de parkeerplaatsen geleid en is aangegeven op welke manier de winkels het eenvoudigst zijn te bereiken. Op de schets is e.e.a. verduidelijkt. Wie de winkels aan de Veerweg/Markt e.o. wil bezoeken, kan het beste route M volgen. Wie de winkels aan de Brederodelaan e.o. wil bezoeken, volgt route B. Ook voor tankstation De Meent dient route B te worden gevolgd.

(jpg bijgesloten)

Certificaat voor nieuwkomers

Nieuwkomers die het inburgeringsprogramma voltooiden 41 in totaal - ontvangen woensdag 22 september om 13.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis een inburgeringscertificaat van wethouder A. Vogel. Het programma duurt een jaar en wordt afgesloten met een toets, die het inburgeringscertificaat oplevert. Het certificaat bevordert de kans op een baan. De geslaagde heeft aangetoond de Nederlandse taal te beheersen en kennis te bezitten van de Nederlandse maatschappij. Het niveau van die kennis is minimaal voldoende om een zelfstandig bestaan in Nederland op te bouwen. De gecertificeerde wordt in bepaalde gevallen vrijgesteld van een zogenaamde naturalisatietoets. Die toets is één van de basisvereisten voor het krijgen van de Nederlandse nationaliteit.

Per jaar ronden circa twintig nieuwkomers in Papendrecht het inburgeringsprogramma af. Van de nieuwkomers die 22 september het certificaat ontvangen, heeft een deel het programma in 2003 afgerond.

Vertegenwoordigers van de pers zijn van harte welkom de uitreiking bij te wonen.

Parkeren rond tijdelijk w.c. verloopt relatief soepel

Voorafgaand aan de openstelling van het tijdelijk winkelcentrum (w.c.) spraken omwonenden hun zorgen uit over eventuele parkeerdruk. In de praktijk blijkt parkeren rondom het tijdelijk w.c. relatief soepel te verlopen.

Het college van burgemeester en wethouders besloot in eerste instantie in afwachting van de praktijk - naast de aanleg van de extra plaatsen
- geen aanvullende, regulerende maatregelen te treffen. Na opening van het w.c. is op verschillende dagen en tijdstippen geteld - ook op de zogenaamde piekmomenten. Daaruit blijkt dat sinds de opening van het tijdelijk w.c. vooralsnog geen onacceptabele parkeerdruk optreedt en dat op dit moment geen aanvullende maatregelen zijn vereist.

Ook de oplossing aan de Veerweg met een maximum parkeerduur van een half uur 1/2 uur op de vakken bij de bewoners voor de deur, met een ontheffing voor de bewoners zelf - werkt in de praktijk goed.