Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

http://www.minbzk.nl



Extra geld voor aanpak armoede en criminaliteit op Antillen

De Graaf: minimaal E 27,5 miljoen extra voor aanpak armoede en criminaliteit

Nederland helpt het Antilliaanse kabinet bij realisering van het Urgentieprogramma. Op korte termijn worden daarom deskundigen en financiële steun ter beschikking gesteld voor realisatie van het Urgentieprogramma. Minister De Graaf voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties en minister-president Ys hebben hierover afspraken gemaakt. De maatregelen belopen een waarde van minimaal 27,5 miljoen euro. Dit bedrag kan het komende jaar nog verder oplopen. Daarnaast scheldt Nederland om te beginnen 48 miljoeneuroaanschuldenkwijt.

Nederland is bereid het Antilliaanse kabinet te ondersteunen bij de aanpak van de grootste problemen op de eilanden. Minister-president Ys van de Nederlandse Antillen en minister De Graaf voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties hebben vorige week overeenstemming bereikt over een samenhangend pakket van ondersteunende maatregelen door Nederland. In het samenwerkingsplan is vastgelegd hoe beide landen hun samenwerking zullen intensiveren op het gebied van armoedebestrijding, rechtshandhaving en openbare financiën en welke extra ondersteuning Nederland aan de Nederlandse Antillen zal bieden. De Antilliaanse en de Nederlandse regering hebben met instemming kennisgenomen van het samenwerkingsplan.

Om de armoede op de eilanden tegen te gaan had minister De Graaf in juli al 2,3 miljoen euro toegezegd voor het programma 'Integrale wijkaanpak' van Reda Sosial. In Den Haag is in aanvulling hierop uitgebreid gesproken over het programma 'Kans op perspectief' van het kabinet-Ys. Hierbij gaat het om een sociale vormingsplicht voor inactieve jongeren tussen de 16 en 24 jaar.

Nederland heeft ondersteuning toegezegd bij de totstandkoming van het plan en is bereid op basis van een gezamenlijke evaluatie van het plan gedeelten ervan te financieren. Eerder heeft de Nederlandse regering toegezegd de kosten, verbonden aan de inzet van de Wereldbank en UNDP bij het opstellen van een armoedeanalyse, voor haar rekening te nemen.

De Antilliaanse regering zal een veiligheidsstrategie ontwikkelen gericht op duurzame en structurele oplossingen voor de criminaliteitsproblematiek. Nederland is bereid hieraan ondersteuning te verlenen. Verder zal een haalbaarheidsstudie worden uitgevoerd naar gemeenschappelijke grenscontroleteams op de luchthavens van Curaçao, Bonaire en Sint Maarten, zal het KPNA ondersteund worden door het RST en zal de installatie van een walradarketen worden voorbereid. Over de versterking van de Kustwacht en de inzet van maritieme observatieteams waren al eerder afspraken gemaakt. Ter vergroting van de celcapaciteit in de Nederlandse Antillen zal een deskundige van de Dienst Justitiële Inrichtingen van het Nederlandse ministerie van Justitie assisteren bij het op korte termijn ontwikkelen van een plan om de celcapaciteit in de Nederlandse Antillen op korte termijn uit te breiden tegen zo gering mogelijk kosten.

Het urgentieprogramma van het Antilliaanse kabinet bevat structurele maatregelen om de openbare financiën gezonder te maken. Hierdoor zal financiële ruimte ontstaan voor belangrijke overheidsuitgaven. Het verminderen van de schulden is een belangrijk onderdeel van het gezond maken van de openbare financiën. Nederland onderschrijft de noodzaak hiervan en scheldt dit jaar bijna 48 miljoen euro van de schulden van de Nederlandse Antillen aan Nederland kwijt. Dit bedrag is inclusief de schuld van 3,7 miljoen euro die het Land aangegaan is voor het Sint Maarten Medical Centre (SMMC). Een nader te bepalen deel wordt aangewend voor kwijtschelding van de schulden van de drie kleine eilandgebieden aan het Land. Nederland is ook bereid besprekingen te voeren over verdere mogelijkheden van kwijtschelding in 2005 van de resterende schulden van de Nederlandse Antillen aan Nederland.

De Antilliaanse regering zal doorgaan met de implementatie van de adviezen van de commissie Havermans over het Solidariteitsfonds. Minister De Graaf is bereid bij gebleken voortgang van de implementatie over de verdeelsleutel te spreken tijdens zijn bezoek aan de Antillen in oktober 2004. In het belang van de eilandgebieden Bonaire, Sint Eustatius en Saba zullen beide regeringen in 2004 en 2005 ook hun bijdragen aan het solidariteitsfonds betalen op het niveau van de kwantificering 2004 respectievelijk 2005 van het rapport Havermans. Financiering van de achterstandsprojecten kan worden uitgevoerd via het Ontwikkelingsfonds (SONA) voor zover deze in de programma's passen.

Noot voor de redactie,