Artsen zonder Grenzen


Het trauma van een voortdurende oorlog
maandag 13 september 2004

Angst, het gevoel nooit veilig te zijn, niet terug naar huis durven uit vrees (opnieuw) slachtoffer of getuige te worden van geweld. De overgrote meerderheid van Tsjetsjeense vluchtelingen lijdt onder fysieke en mentale kwalen als gevolg van de voortdurende oorlog in het land.

Artsen zonder Grenzen heeft een onderzoek gedaan naar de impact van het Tsjetsjeense conflict op de leefomstandigheden en de fysieke en mentale gezondheid van mensen die door dit conflict ontheemd zijn geraakt.

De resultaten zijn gepubliceerd in het September nummer van het medisch tijdschrift The Lancet. In totaal zijn 539 mensen ondervraagd die al langer dan vijf jaar op de vlucht zijn voor het geweld, een deel in Tsjetsjenië en een deel in de buurrepubliek Ingoeshetië. Bijna 90 % van de ondervraagden heeft een dierbaar persoon, familie of buren, verloren.

Van de groep in Tsjetsjenië zei tweederde zich nooit of slechts heel soms veilig te voelen. Hun gezondheidsklachten (hartklachten, hoofdpijn, spierpijn) illustreren de impact van de stress. AzG maakt zich grote zorgen over deze bevolking. De aanwezige (psychische) gezondheidszorg schiet ernstig tekort om in de grote behoefte van deze bevolking te voorzien. Door het huidige beleid waarbij de mensen tegen hun wil van de ene onveilige plek naar de andere worden verplaatst zal hun situatie alleen maar verslechteren.

Artsen zonder Grenzen roept de Russische autoriteiten op de ontheemden te beschermen en te zorgen voor adequate leefomstandigheden. In Nederland vraagt AzG dit jaar speciaal aandacht voor mensen in langdurige conflict gebieden in de campagne Oorlog went, behalve als er midden inzit. Het conflict in Tsjetsjenië is één van de landen waar de campagne de aandacht op vestigt.

---