Openbaar Ministerie

Persberichten
Landelijk Parket, 13 september 2004

Vier verdachten in voorlopige hechtenis na maken video-opnamen uit auto

In opdracht van het Landelijk Parket heeft de Nationale Recherche op 30 juli in Rotterdam twee verdachten aangehouden die eerder die week in Den Haag vanuit een auto video-opnamen maakten van een bepaalde route en daarlangs gelegen gebouwen. Ook zijn twee medeverdachten aangehouden.
De verdachten zijn mannen in de leeftijd van 21 tot 31 jaar. Twee van hen hebben de Nederlandse nationaliteit, een komt uit Saoedi-Arabië en de vierde is afkomstig uit Jemen.

Twee leden van de Koninklijke Marechaussee zagen hoe in het centrum van Den Haag vanuit een rijdende auto door de bijrijder opnamen werden gemaakt. Zij volgden deze auto en besloten na enkele minuten een stopteken te geven. Op hun verzoek bekeken de marechaussees de opgenomen video en zagen dat vanuit de rijdende auto de route vanaf de Utrechtse Baan tot in het centrum van de stad in beeld was gebracht. Daarbij bleek dat de camera inzoomde op de bewegwijzeringborden.

Het daarop volgende onderzoek leidde tot de doorzoeking van drie woningen in Rotterdam. Daarbij legde de politie beslag gelegd op een vuurwapen, vier patroonhouders met munitie, een geluiddemper een kogelvrij vest en een aantal videobanden. Op een van de videobanden staan interviews met personen die zelfmoordaanslagen gaan plegen.

De rechtbank in Rotterdam heeft vorige week maandag de voorlopige hechtenis van de verdachten verlengd. Het onderzoek richt zich op mogelijke connecties tussen de verdachten en radicale Islamitische organisaties. Ook worden sporen op het in beslaggenomen vuurwapen onderzocht. Onderzocht wordt nog of één of meer verdachten, afgezien van verboden wapenbezit, kunnen worden vervolgd voor het voorbereiden van een terroristische aanslag.

Voor informatie: Wim de Bruin