Socialistische Partij

`Beboet malafide pandjesmelkers'

13-09-2004 * Malafide kamerverhuurders moeten beboet worden als zij huren vragen die het wettelijke maximum overschrijden. Uit onderzoek in Utrecht en Amsterdam blijkt dat voor driekwart van de huurkamers veel hogere prijzen gevraagd worden dan is toegestaan. SP-Kamerlid Krista van Velzen heeft minister Dekker van Volkshuisvesting opgeroepen om snel maatregelen te treffen.

Weliswaar kan een huurder naar de huurcommissie stappen om de huur te laten toetsen, maar als hij gelijk krijgt, wordt de verhuurder geen andere sanctie opgelegd dan het terugdraaien van de huur tot het wettelijk maximum. Hun woekerwinst mogen zij nu meestal nog houden. Veel malafide verhuurders vragen dus veel méér dan wettelijk mag, omdat ze geen enkel risico lopen wanneer ze tegen de lamp lopen.

Krista van Velzen Krista van Velzen wil dat de wet op dit punt wordt aangescherpt en het vragen van bovenwettelijke huren wordt aangemerkt als een economisch delict. "Er is een enorm tekort aan kamers, waardoor de verhuurder in een stevige machtspositie zit. Ik stel voor dat een verhuurder die bij herhaling wordt betrapt, voortaan naast de huurverlaging een boete krijgt opgelegd die in verhouding staat tot de ernst van de overtreding. Doe je dat niet dan blijft het voor de malafide kamerverhuurder lucratief om onwettig hoge huren te vragen."

Daarnaast pleit Van Velzen voor het instellen van een meldlijn waar kamerhuurders desnoods anoniem woekerprijzen kunnen melden en de inzet van de VROM inspectie om onaangekondigd huurprijzen te controleren.