Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

persbericht

Nummer:
62

Directie:
voorlichting

13-09-2004

Status:
informatie

Geen WOR in het primair onderwijs

Minister Van der Hoeven houdt vast aan het basisprincipe dat een gezamenlijke medezeggenschap blijft bestaan voor het primair onderwijs met vertegenwoordigers van ouders en personeel. Wel komt er een aparte medezeggenschapsraad voor het personeel als het gaat over arbeidsvoorwaarden. De ouders krijgen eigen zeggenschap over de hoogte en besteding van de vrijwillige ouderbijdrage. Er komt meer flexibiliteit en variëteit in de organisatie van de medezeggenschap in het primair onderwijs. Het voortgezet onderwijs krijgt de mogelijkheid te kiezen tussen deze wet of de wet op de ondernemingsraden (WOR). De laatste in combinatie met een leerlingen- en ouderraad. Dit staat in een brief van minister Van der Hoeven die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Het voorstel van de minister is gebaseerd op expertgroep medezeggenschap primair onderwijs.
In Koers primair onderwijs, het recente meerjarenbeleidsplan, staat dat de scholen meer ruimte krijgen om zelf te beslissen hoe aan het onderwijsproces vorm en inhoud wordt gegeven. De overheid waarborgt dat leerlingen, ouders en leerkrachten invloed kunnen uitoefenen op dit proces. Heldere informatievoorziening en verantwoording zijn daarbij onmisbare elementen. Om dit alles mogelijk te maken wordt de bestaande wetgeving aangepast. Dit leidt tot een nieuwe wet medezeggenschap scholen. De overheid waarborgt dat er medezeggenschap is en dat de bevoegdheden van degenen die medezeggenschap uitoefenen gewaarborgd zijn. Hoe en waar die bevoegdheden uitgeoefend worden, kan door de betrokken partijen (ouders, personeel en leerlingen) worden bepaald. Zij maken afspraken hoe de medezeggenschap organisatorisch wordt ingericht.

Het voortgezet onderwijs kan kiezen tussen de wet medezeggenschap scholen en de wet op de ondernemingsraden in combinatie met een leerlingen- en ouderraad. De voorkeur voor een keuzemodel, die voor het primair onderwijs wordt afgewezen, is ingegeven door de constatering dat het voortgezet onderwijs in een andere ontwikkelingsfase bevindt wat betreft de doordecentralisatie van de arbeidsvoorwaarden, mate van professionalisering van het bestuur en de grootte van de werkgevers.

Minister Van der Hoeven verwacht dat het overleg over de uitwerking van de voorstellen met de onderwijsorganisaties, voor zowel het primair als voortgezet onderwijs, voor het einde van dit jaar is afgerond. In 2005 start het wetgevingstraject dat er toe moet leiden dat scholen vanaf 2007 gebruik kunnen maken van de nieuwe mogelijkheden.


Zie ook:
brief Tweede Kamer

Advies Expertgroep Medezeggenschap PO

Bijlage bij Advies Expertgroep Medezeggenschap PO

Ministerie van OCW
Rijnstraat 50
Postbus 16375
2500 BJ Den Haag
T: 070 412 34 56
F: 070 412 34 50
E: info@minocw.nl