Ingezonden persbericht


Elektronische Nieuwsbrief
van de PvdA-Haarlem

Jaargang 03, nummer 49, donderdag 9 september 2004 ==========

In deze Nieuwsbrief:

Uit de fractie


. WWB verordeningen; Maximale sanctie 50%

. Het Magdalenaklooster

. Hogere prioriteit aan de Oudeweg

. PvdA houdt vast aan 'accommodatieloket' voor maatschappelijke organisaties
. Column Stan Kaatee: 'Haarlem is erg mooi, heel erg mooi'

Van de PvdA-wethouders


. Ondoordacht plan van provincie voor openbreken woningmarkt
. Wethouders internetdagboek

. Website Mimi Rietdijk de lucht in

Uit de afdeling


. Kom naar seizoensopening PvdA!

. PvdA mist daadkracht en ambitie in begroting Noord-Holland
. Brandende kwesties: De gekozen burgemeester en de zorg

Op de agenda

==========

Uit de fractie

WWB verordeningen; maximale sanctie 50%
De gemeenteraad heeft afgelopen woensdag vier verordeningen vastgesteld in het kader van de Wet Werk en Bijstand. De W.W.B. is sinds 1 januari 2004 van kracht. In de verordeningen heeft de gemeenteraad haar kaders geformuleerd als het gaat om reïntegratie, bijstand, sanctionering en cliëntenparticipatie.

Het is voor het eerst dat de gemeente zoveel ruimte heeft om op deze terreinen ook als vormgever bij het geheel betrokken te zijn. In het verleden beperkte de rol van de gemeente zich voornamelijk tot die van uitvoerder. Al sinds de nieuwe verantwoordelijkheden van de gemeente duidelijk werden is het college druk in de weer geweest om samen met de gemeenteraad en andere betrokkenen en belanghebbenden vorm en inhoud te geven hieraan. Het resultaat vertaalde zich in een viertal verordeningen die op een meerderheid in de raad konden rekenen.

Dit betekent echter niet dat de vaststelling van de verordeningen geheel zonder slag of stoot heeft plaatsgevonden. Integendeel, de PvdA-fractie heeft ook bij de raadsbehandeling van de verordeningen nogmaals duidelijk aangegeven dat de effecten van het nieuwe beleid zullen afhangen van de uitvoering. Wij vinden het dan ook jammer dat de raad in dit stadium door een scheiding tussen verantwoordelijkheden van college en gemeenteraad niet meer invloed heeft kunnen uitoefenen op de toekomstige uitvoering. Wij hebben nogmaals onze zorgen hierover uitgesproken. Wij hebben ook een amendement ingediend om een inkomensminimum na sanctionering vast te stellen. Het oorspronkelijke voorstel bood het college de mogelijkheid om personen die herhaaldelijk ernstig laakbaar gedrag vertonen te sanctioneren tot 100% van de uitkering. De PvdA-fractie vindt dit onacceptabel en zij heeft daarom een amendement ingediend dat op hoofdlijnen stelt dat de maximum sanctie die door het college opgelegd mag worden 50% bedraagt van de uitkering. Wij vinden dat mensen ondanks laakbaar gedrag, nog altijd over voldoende middelen moeten beschikken om te kunnen eten en drinken. Het college heeft meerdere malen aangegeven terughoudend te zullen zijn bij het opleggen van dergelijke zware sancties. Wij hopen dat dit voornemen van het college uit de evaluatie volgend jaar zal blijken. Het amendement werd door een ruime raadsmeerderheid gesteund en zal in de sanctieverordening worden opgenomen.

Verder heeft de PvdA een amendement van de SP gesteund die betrekking had op de reïntegratieverordening en het bepalen van een maximale periode van tewerkstelling met behoud van uitkering. Oorspronkelijk werd er niet gesproken van een maximum termijn. Het amendement werd door een raadsmeerderheid gesteund en de verordening is op dit punt dan ook gewijzigd. Er is nu in de verordening opgenomen dat een dergelijke tewerkstelling een periode kent van 3 maanden maximaal en ten alle tijde duurzame uitstroom uit de bijstand als doel moet hebben. Het mag niet worden tot een verplichte bezigheidstherapie.

Al met al is de PvdA-fractie tevreden met de behaalde resultaten. Wij wachten met spanning af hoe de uitvoering zal verlopen. Wij hebben er echter vertrouwen in dat het college ook op bovengenoemde onderdelen haat sociale gezicht zal laten zien. (Oktay Özcan, oktay807@hotmail.com, raadslid PvdA-Haarlem)

Het Magdalenaklooster
Na het reces (waarin een prettige vakantie) nemen we de draad weer op. De fractie van de PvdA blijft het wel en wee rondom het Magdalenaklooster nauwlettend volgen. Op vraag van enkele bewoners hebben we een gesprek gehad met het Leger des Heils. In dit gesprek hebben we afgesproken elkaar over en weer op de hoogte te houden van zaken die goed gaan en dingen die (nog) niet goed verlopen. Je kunt hierbij denken aan: de vuilcontainer (buiten zetten en binnenhalen) maar ook de afspraak dat de deur die uitkomt op het plein zelfs in zomer niet open mag staan. Wij als fractie hechten er grote waarde aan dat de communicatie met de buurt, de bewoners van het Magdalenaklooster en het Leger des Heils goed verloopt en dat over en weer gemaakte afspraken ook worden nagekomen. Het Magdalenaklooster is de dagopvang voor daklozen maar de bewoners van de buurt direct in de omgeving hiervan kunnen en mogen hiervan geen (extreme) overlast ondervinden. (Marijke Lodeweegs, marlod@planet.nl, raadslid PvdA-Haarlem)

Hogere prioriteit aan de Oudeweg

De verkeersituatie van de Oudeweg in de Waarderpolder maakt deel uit van het onderzoek dat het college gaat doen naar de Oostweg; de verbinding tussen in de komende maanden te reconstrueren Stastok/Kegge-viaduct en de toekomstige oeververbinding in het noorden van de Waarderpolder. Daartoe heeft de gemeenteraad afgelopen woensdag op voorstel van de PvdA besloten. Een meer integraal onderzoek is noodzakelijk om de komende jaren de ontwikkeling van de Oudeweg als autoroute tussen het Rotterpolderplein en de Bolwerken en Haarlem-Noord vorm te geven. Door de legging van een deel van het autoverkeer van de Amsterdamse vaart naar de Oudeweg zal de Amsterdamse vaart nog een verkeersfunctie krijgen voor Haarlem-Oost, -Zuid en het zuidelijk deel van het centrum. De verlegging van een deel van het autoverkeer en het optimaliseren van de infrastructuur hebben als voordeel dat de voornemens van de Spoorzone-plannen (o.a. economische en infrastructurele verbeteringen in het zuidelijk deel van de Waarderpolder) beter en sneller worden uitgevoerd. (Arjen Overbeek, overbeek@pvda.nl, raadslid PvdA-Haarlem, www.arjenoverbeek.nl)

PvdA houdt vast aan 'accommodatieloket' voor maatschappelijke organisaties

De PvdA wil dat B&W van Haarlem komt met een duidelijker bedrijfsvoering bij uitgifte van ruimte voor maatschappelijke organisaties. Jaarlijks melden zich tientallen organisaties bij de gemeente met de vraag om onderdak. De ruimte om aan deze vraag te kunnen voldoen is in Haarlem beperkt. Het gaat daarbij om ruimten die eigendom zijn van de gemeente of particuliere ruimten waarbij de gemeente bemiddelen kan. De behoefte aan ruimte is ook erg verschillend. Daarom moet de gemeente slim afwegen welke organisaties wanneer en waarvoor in aanmerking kunnen komen. Deze afweging wordt door ambtenaren gemaakt zonder dat nu voor B&W en gemeenteraad zichtbaar is welke organisaties zich waar en wanneer bij de gemeente of willekeurige ambtenaar gemeld hebben. Jan Nieuwenburg, PvdA-raadslid Haarlem. "De PvdA wil duidelijkheid over de bedrijfsvoering, de aanmelding en de uitgifte van deze schaarse ruimte zodat er geen sprake kan zijn van willekeur. We willen ook dat B&W daar jaarlijks aan de gemeenteraad over rapporteert. Door een heldere bedrijfsvoering kan er ook gerichter naar beschikbare ruimte worden gezocht en kan de behoefte beter op elkaar worden afgestemd". GroenLinks-wethouder Grondel heeft inmiddels weer een coördinatieoverleg in het leven geroepen. Dit overleg tussen verschillende gemeentelijke diensten zal in de plaats komen van het Coördinatieteam Team Accommodaties dat om onduidelijke redenen in 1999 ophield te bestaan. Grondel heeft de Raad toegezegd jaarlijks te rapporteren. (Jan Nieuwenburg, nieuwenburg@haarlemweb.nl, raadslid PvdA-Haarlem)

Column Stan Kaatee: 'Haarlem is erg mooi, heel erg mooi'

Ik hoop dat u allemaal een fijne vakantie hebt gehad, ondanks het weer. Met het verschijnen van de eerste PvdA-Nieuwsbrief is ook gelijk het zonnetje weer tevoorschijn gekomen! Toeval? Als niet-vakantieganger én bewoner van de Vijfhoek heb ik deze zomer de commotie rond de Raaks van dichtbij meegemaakt. De kraak, de rechtszaken en de publiciteit eromheen komen de reputatie van het bouwproject niet ten goede. In de Vijfhoek hangt ook op een aantal plekken een protestposter tegen de bouwplannen met de bijbehorende negatieve sfeer rondom de Raaks. Waarom laat de gemeenteraad het bouwplan niet gewoon varen, zo lijkt de simpele maar terechte vraag van Haarlemmers? Waarom lijkt het stadsbestuur altijd uit op een confrontatie met de bewoners? Helaas zijn velen al vergeten dat een aantal jaar geleden iedereen zo hoopvol aan het Raaksproject begon. Met het Enschedé-complex/de Appelaar nog vers in het geheugen, werd voor een andere aanpak gekozen. Er werden zes plannen ontworpen. Iedereen had inspraak, kon zijn stem uitbrengen en de gemeenteraad heeft uiteindelijk een keuze gemaakt. Misschien niet de favoriete keus van iedereen, maar dat kan ook niet anders. Zo werkt de democratie: iedereen die toen een mening had, heeft hem ook kunnen uiten. De gemeente kan daar nu niet zonder schadeclaims vanaf. Logisch, dat zou ons onbetrouwbaar maken want de projectontwikkelaar maakt ook kosten voor zijn plannen. Het jammere van Haarlem is dat wij er zelden in slagen om de discussie te eindigen en aan de uitvoering te gaan werken. Als je veel moois hebt in huis, dan wordt je conservatief: dan wil je alleen behouden want je hebt veel te verliezen. Toch komt de stad daar niet verder mee. Ook Molen de Adriaan (hoe historisch én geslaagd ook!) moest worden gebouwd. Voor de bouw van de HBS-A is indertijd ook een blok woningen gesloopt, idem de schouwburg, idem de Vleeshal om maar een paar beruchte voorbeelden uit de Haarlemse geschiedenis te noemen.

Je zou nog kunnen zeggen dat de Raaks een uitzonderlijk geval was, als we niet ook al een Appelaar hadden gehad. Een enkele keer is het wel gelukt: bijvoorbeeld bij de Toneelschuur. Maar de politiek moet zich dat aantrekken: wij hebben toch de afgelopen jaren politiek (raad en college) en ambtelijk te weinig gedaan en te weinig kwaliteit in huis gehad om nu al van dit project een succes te kunnen maken. Met angst en beven wacht ik de toekomst af: straks roept iedereen weer dat het Stationsplein veranderd moet worden en wie zegt mij dat de gemeente het nu wel aankan? Ik heb er (nog) een hard hoofd in. De gemeentelijke rekenkamercommissie heeft het afgelopen jaar een onderzoek uitgevoerd naar de wijze waarop Haarlem met grote projecten omgaat. De conclusies komen in oktober naar buiten. Dat belooft nog een interessante discussie voor Haarlem en de gemeente te worden!

(Stan Kaatee, stan.kaatee@xs4all.nl, fractievoorzitter PvdA-Haarlem)

Van de PvdA-wethouders

Ondoordacht plan van provincie voor openbreken woningmarkt

Vorige week schrok ik op door een voorpagina-artikel in het Haarlems Dagblad. De provincie Noord-Holland heeft in haar begroting aangekondigd de woningmarkt in Noord- Holland volledig te willen liberaliseren. Van Den Helder tot Haarlemmermeer moet iedereen dan op alle woningen kunnen intekenen. Dit lijkt een goed idee, maar is het niet. Het betekent namelijk dat de sociale huurders op wachtlijsten terechtkomen die alleen maar langer zullen worden. Haarlem werkt natuurlijk met omringende gemeenten al lang samen bij de woonruimteverdeling. Dat biedt voordelen omdat de woningmarkten in Haarlem en omgeving elkaars tekorten aanvullen. Haarlem heeft bijvoorbeeld veel kleine sociale huurwoningen, maar de koopwoningen in het dure en middeldure segment vind je juist weer meer in de omringende gemeenten. Door zo samen te werken kun je alle soorten vragers bedienen. Door nu de gehele woningmarkt zomaar open te gooien verstoor je dit gevoelige evenwicht. Ik voorspel een toevloed van aanvragen voor goedkope huurwoningen in Haarlem, waardoor onze wachtlijsten alleen maar langer worden. Het belang van de kwetsbare huurdersgroepen is hier dus duidelijk niet mee gediend, en daarmee is het een plan dat door sociaal-democraten met de nodige scepsis bekeken moet worden. (Mimi Rietdijk, rietdiam@haarlem.nl, PvdA-wethouder Haarlem)

Wethouders internetdagboek

"Vandaag on-line met dit Internetdagboek." Zo kon u lezen op 24 augustus jongstleden in mijn weblog op de site van de gemeente Haarlem. "Toen ik eind februari wethouder werd leek het mij meteen aardig om via Internet een dagboek bij te houden. Om verschillende redenen. Het geeft aan iedereen die het interessant vindt enigszins inzicht waar ik als wethouder zoal mee bezig ben. Het is een manier om te laten zien wat het werk als wethouder inhoudt. Voor mijzelf vind ik het ook de moeite waard. Ik schrijf graag en verplicht mij op deze manier hier ook tijd aan te besteden. Bovendien is het ook voor mijzelf nuttig om een aantal zaken vast te leggen waar ik zoal mee bezig ben." Kortom: het is leuk om te doen en ook in zekere mate een 'verantwoording' voor het werk als wethouder. Sinds 9 juli heb ik een en ander vanuit mijn functie als wethouder opgeschreven. Allemaal terug te vinden op de site van de gemeente Haarlem. Zelf ik zag bij het 'terugbladeren' in het archief dat ook daar nog her en der reacties bij berichten worden geplaatst van bekenden en onbekenden. Via de onovertreffelijke PvdA elektronische nieuwsbrief wil ik u graag wijzen op mijn internetdagboek. www.haarlem.nl/maartendivendal

(Maarten Divendal, mdivendal@haarlem.nl, PvdA-wethouder Haarlem)

Website Mimi Rietdijk de lucht in

"Sinds een week werk ik aan een nieuw medium om met mijn PvdA- achterban en overige geïnteresseerden in contact te treden. Op de website www.mimirietdijk.pvda.nl, die nu nog onder constructie is, kun je straks veel informatie over mijn activiteiten en portefeuille vinden. Contact met mijn PvdA- achterban en met de burgers van Haarlem is voor mij een essentieel onderdeel van mijn functioneren als wethouder; je kunt dit werk niet goed doen als je niet weet wat de mensen voor wie je werkt belangrijk vinden. Daarom nodig ik jullie allemaal uit om de poll in te vullen die op de site staat. Met behulp van jullie antwoorden kan ik de informatie op mijn site nog interessanter maken. Ik verheug me op jullie reacties."
(Mimi Rietdijk, rietdiam@haarlem.nl, PvdA-wethouder Haarlem)

Uit de afdeling

Kom naar seizoensopening PvdA!

Wat gaat er dit najaar gebeuren in de Haarlemse politiek? En krijgen we echt een gekozen burgemeester? Over deze twee onderwerpen hoort u alles op de traditionele seizoensopening van de PvdA-Haarlem, zondagmiddag 12 september in Patronaat, aanvang 15:00 uur. Onze wethouders Mimi Rietdijk en Maarten Divendal geven aan hoe ze, ondanks alle financiële tegenwind, toch verder blijven werken aan de uitvoering van het collegeprogram, en Jan Nieuwenburg belicht de inzet van de raadsfractie. Komt er ook in Haarlem een gekozen burgemeester? Als het aan minister Thom de Graaf ligt wel. Zeer binnenkort presenteert hij een wetsvoorstel aan de Kamer. Is de gekozen burgemeester een democratische vernieuwing of een vorm van populisme? Onlangs bracht een PvdA-commissie een rapport uit, waarover begin oktober zelfs een ledenreferendum zal worden gehouden (rapport te downloaden via www.pvda.nl of direct http://www.pvda.nl/download.do/id/300000370/cd/true/ ). In deze commissie zitten ook de Tweede-Kamerleden Klaas de Vries en Mariëtte Hamer, die te gast zijn op onze seizoensopening en graag de voors en tegens van de gekozen burgemeester met u bespreken. Dit alles onder het genot van een borreltje. U bent dus van harte welkom op zondag 12 september in Patronaat (tijdelijke locatie Oostvest 54). Vanaf 14.30 uur is de zaal open en staat de koffie klaar. (Louisan Pot, louisan.pot@planet.nl, bestuurslid PvdA-Haarlem)

PvdA mist daadkracht en ambitie in begroting Noord-Holland

"Te weinig daadkracht en ambitie". Dat is het oordeel van de fractie van de PvdA in Noord-Holland over de provinciale begroting voor 2005. Fractievoorzitter Marleen Barth: "Wij zijn blij dat veel punten die wij eerder hebben gesuggereerd in deze begroting zijn overgenomen. Maar wij missen slagkracht bij de uitvoering. Concrete investeringen die noodzakelijk zijn om problemen in Noord-Holland op te lossen ontbreken". Lees verder op : http://www.gewestnoord-holland.pvda.nl/

Brandende kwesties: De gekozen burgemeester en de zorg In discussie met Wouter Bos en Ruud Koole in de Rode Hoed, Keizersgracht 100 in Amsterdam op vrijdag 17 september 2004 vanaf 19.30 uur. Met medewerking van o.a. Jose Smits, Kim Putters, Frank Heemskerk, Hugo Keuzenkamp, Klaas de Vries, Rudy Andeweg, Niesco Dubbelboer en Hans Agterberg

De diagnose van Zorg

Hoe richten we het nieuwe zorgstelsel zo in dat iedereen toegang heeft tot betaalbare zorg. Een stelsel waarin iedereen zich moet kunnen verzekeren tegen ziektekosten voor een redelijke prijs. En waarbij verspilling en bureaucratie worden tegengegaan. De projectgroep Zorg presenteert haar diagnose en hoort graag uw mening.

Wie kiest de burgemeester?

De projectgroep-Andeweg heeft in meerderheid besloten dat de PvdA stappen moet zetten naar de rechtstreeks door de bevolking gekozen burgemeester, de minderheid van de projectgroep was voor een door de Gemeenteraad gekozen burgemeester. In oktober beleeft de PvdA de primeur van een ledenreferendum over dit thema. Van 4 tot 12 oktober kunnen de PvdA-leden hun mening geven. Het partijbestuur wil dat de uitslag van een ledenraadpleging een belangrijke rol speelt bij de afwegingen die de Tweede Kamerfractie zal maken. Welke richting willen we precies op en waarom?

Programma van de bijeenkomst:

19.30 uur De diagnose van Zorg

20.15 uur pauze

20.30 uur De gekozen burgemeester

21.30 uur Afsluiting door Ruud Koole

U kunt zich aanmelden voor deze bijeenkomst via de telefonische reserveerlijn van de PvdA: 020 551 2295. Voor aanmelding heeft u het nummer van deze bijeenkomst nodig: 5158. Houd ook uw relatienummer en postcode. Als u geen relatienummer heeft, wordt u doorverbonden met een medewerker van de PvdA bij wie u zich kunt aanmelden. Als u een introducé wilt meenemen, kunt u dat aangeven bij het reserveren. Als u zich tijdig aanmeldt, krijgt u het rapport over de gekozen burgemeester en de stellingen voor Zorg toegezonden. Voor meer informatie zie www.pvda.nl.

==========

Op de agenda

(kijk ook op http://www.haarlem.pvda.nl/pvdahaarlem/agenda.html)

28 september 20.00 uur - themabijeenkomst PvdA over de Miljoenennota, locatie wordt later bekend gemaakt 3 oktober 10.00-11.00 uur - Inloopspreekuur met PvdA-raadslid Jan Nieuwenburg en statenlid Bert Bruijn op het stadhuis in de PvdA-fractiekamer, ingang groene deur Prinsenhof, achterzijde stadhuis 6 oktober 20.00 uur - Regionale PvdA-bijeenkomst over de nota Ruimte 19 oktober 20.00 uur - Politiek Café
28 oktober 20.00 uur - themabijeenkomst PvdA over de Gemeentelijke begroting 6 november 10.00-11.00 uur - Inloopspreekuur met PvdA-fractievoorzitter Stan Kaatee, statenlid Bert Bruijn en Tweede-Kamerlid Saskia Noorman-den Uyl op het stadhuis in de PvdA-fractiekamer, ingang groene deur Prinsenhof, achterzijde stadhuis 4 december 10.00-11.00 uur - Inloopspreekuur met PvdA-raadslid Jan de Ridder en statenlid Bert Bruijn op het stadhuis in de PvdA-fractiekamer, ingang groene deur Prinsenhof, achterzijde stadhuis

vrijdag 24 september 2004 - volgende editie

==========

Emailadressen:
Leden van de fractie en het afdelingsbestuur: http://red.pvda.nl/~haarlem/pvdahaarlem/adressen.html PvdA-gemeenteraadsfractie Haarlem: helgakoper@schurer.nl PvdA-afdeling Haarlem: jorunnleemeijer@hotmail.com PvdA landelijk partijbureau: pvda@pvda.nl

Websites:
Nieuwsbrieven PvdA-fractie: http://red.pvda.nl/~haarlem/pvdahaarlem/nieuwsbrief.html PvdA-Haarlem: http://red.pvda.nl/~haarlem/pvdahaarlem.html Jonge Socialisten, afdeling Haarlem: http://www.js.nl/jshaarlem PvdA Noord-Holland: http://www.gewestnoord-holland.pvda.nl PvdA landelijk: http://www.pvda.nl

De verkiezingsprogramma's van de PvdA:
Haarlem: Betrouwbaar, eerlijk en sociaal; Keuzes voor Haarlem (2002-2006): http://red.pvda.nl/~haarlem/download/verkiezingsprogrammahaarlem02.doc Noord-Holland: Samen sociaal, samen sterker (2003-2007): http://www.gewestnoord-holland.pvda.nl/staten2003/programma/inhoud.htm Verkiezingsprogramma 2002-2006 en verkiezingsmanifest 2003-2007: http://pvda.nl/renderer.do/returnPage/37298/itemId/11491/menuId/37298/pageId/37213/sf/37298/instanceId/37412/ Europees Verkiezingsmanifest: http://pvda.nl/r/download.do/id/100008595/cd/true/ Concept-Beginselprogramma: http://pvda.nl/download.do/id/100011593/cd/true/

==========
Over de Nieuwsbrief

De PvdA-Nieuwsbrief verschijnt eenmaal per twee weken, in principe op een vrijdag. De Nieuwsbrief bevat de laatste aanvullingen van de Internetpagina's van de PvdA-Haarlem en de PvdA-gemeenteraadsfractie. Deze nieuwsbrief kunt u nalezen op de PvdA-Haarlem-website: http://red.pvda.nl/~haarlem/pvdahaarlem/nieuwsbrief.html Berichten en oproepen voor de Nieuwsbrief kunnen tot donderdag voor 17.00 uur worden aangeboden via: helgakoper@schurer.nl De datum van de volgende Nieuwsbrief staat onder het kopje 'Op de agenda'. ==========

Copyright © 09-09-2004 Partij van de Arbeid - Fractie Haarlem