GroenLinks

GroenLinks vraagt Europese Commissie om actie tegen kokkelvisserij

13 september 2004

GroenLinks wil weten welke stappen de Europese Commissie neemt tegen het opvissen van acht miljoen kilo kokkelvlees in de Waddenzee. Aanleiding is een uitspraak van het Europese Hof van justitie van vorige week dinsdag.

Het hof oordeelde dat een vergunning alleen mag worden verstrekt indien het bewijs is geleverd dat er geen significante schade aan de Waddenzee wordt toegebracht. Deze verplichting vloeit voort uit de Europese habitatrichtlijn waarin de Waddenzee is aangewezen als beschermd gebied. Uit onderzoek in opdracht van de Nederlandse overheid blijkt echter dat mechanische kokkelvisserij wel degelijk schadelijke effecten heeft.

Onterechte vergunning
"Op basis van de uitspraak van het hof kan dus worden geconcludeerd dat de Nederlandse regering onterecht een vergunning heeft verstrekt om dit najaar acht miljoen kilo kokkelvlees op te vissen. We hebben de Europese Commissie dan ook gevraagd hoe ze de naleving van deze Europese wet - waar ook Nederland mee heeft ingestemd - zal afdwingen", aldus GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg.

Gaswinning
Daarnaast wil GroenLinks weten of de uitspraak tot verdere stappen van de Europese Commissie leidt met betrekking tot de Nederlandse plannen voor gaswinning in de Waddenzee. Eerder stuurde de Europese Commissie een waarschuwingsbrief aan de Nederlandse regering vanwege de te verwachte schade door bodemverzakkingen. GroenLinks wil weten welke reactie ze op deze brief heeft ontvangen en op welke termijn actie wordt ondernomen.

---

Schriftelijke vraag van: Kathalijne Buitenweg
Aan: Europese Commissie
Betreft: Kokkelvisserij in habitatgebied
Ingediend: 9 september

Vanaf 30 augustus 2004 mogen kokkelvissers in de Waddenzee tot 16 december 2004 acht miljoen kilo kokkelvlees opvissen. De vergunning hiervoor is verstrekt door de Nederlandse Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Het Europees Hof voor justitie in Luxemburg heeft op dinsdag 7 september 2004 echter geoordeeld dat een dergelijke vergunning alleen mag worden verleend indien het bewijs is geleverd dat er geen significante schade ontstaat aan een natuurgebied dat onder de habitatrichtlijn valt. De Waddenzee is zo´n gebied en het vereiste bewijs is niet geleverd. Sterker nog, in de in het kader van ´EVA2´ verrichte onderzoeken, die in opdracht van het ministerie van LNV en V&W werden uitgevoerd, blijkt overduidelijk dat mechanische kokkelvisserij schadelijke effecten tot gevolg heeft.

Welke stappen neemt de Commissie, naar aanleiding van deze uitspraak en als hoeder van de habitatrichtlijn, om te voorkomen dat onrechtmatig acht miljoen kilo kokkelvlees wordt opgevist?

Bent u van mening dat de Nederlandse regering gezien het oordeel van het Hof de verstrekking van de vergunning moet herzien?

Het Europees Hof geeft in haar uitspraak aan dat het wetenschappelijke bewijs dat er geen schade aan het natuurgebied optreedt ,,zeer streng" moet zijn. De Nederlandse plannen voor aardgasboringen in de Waddenzee voorzien echter in een tijdelijke bodemdaling in de Waddenzee. Op 30 april 2004 heeft de Commissie in antwoord op een vraag van voormalig parlementslid Alexander de Roo al aangegeven dat in een habitatgebied op ieder moment aan Richtlijn 92/43/EG van de Raad van 21 mei 1992 inzake de instandhouding van de natuurlijke habitats en de wilde flora en fauna moet worden voldaan. Op 30 april 2004 kondigde de Commissie dan ook aan om de Nederlandse autoriteiten middels een brief aan de Permanente Vertegenwoordiging te herinneren aan de verplichtingen die zij in dit verband in acht moet nemen in het kader van Richtlijn 92/43/EEG.

Kunt u aangeven welke reactie de Nederlandse autoriteiten op deze brief hebben gegeven?

Kunt u aangeven of deze reactie aanleiding is voor nieuwe stappen van de Commissie?

Kunt u aangeven of, en zo ja hoe, de uitspraak van het Europees Hof van dinsdag 7 september het Commissie-standpunt t.o.v. de Nederlandse plannen voor gasboringen in de Waddenzee verandert?

«