GAIA

CIRCUS(akkoord) DEMOTTE ONWETTIG

AKKOORD MET CIRCUSSEN IS STRIJDIG MET ARREST RAAD VAN STATE, ZEGGEN JURISTEN VAN GAIA, VEEWEYDE EN ANIMAUX EN PERIL

13 september 2004

© GAIA

Het 'akkoord' tussen minister Demotte, bevoegd voor dierenwelzijn, en enkele circussen over toegelaten en verboden dieren, is strijdig met het arrest van de Raad van State, die op 3 augustus het KB houdende een verbod op wilde zoogdieren in circussen opschortte. Dat zeggen de juristen van GAIA, VEEWEYDE EN ANIMAUX EN PERIL. Nu wil de minister eigenlijk alleen de dieren verbieden die het circus Bouglione niet houdt en die dat circus niet interesseren. Maar zo'n verbod dat op maat van het circus Bouglione geschreven is, is nog altijd even onwettig. Meer nog, door lama's te verbieden die bij wet (de zogenaamde positieflijst) door iedereen mogen gehouden worden, gaat Demotte nog meer illegaal te werk.


+ Niet alleen draait minister Demotte met de wind, hij slaat nu ook volkomen arbitrair en wetenschappelijk totaal ongefundeerd een arrest van een van de hoogste rechtsorganen van het land in de wind. Dat allemaal om een enkel circus (Bouglione) te plezieren, die zijn concurrenten wil uitschakelen, zeggen GAIA, VEEWEYDE EN ANIMAUX EN PERIL.
+ Het akkoord voorziet ook belachelijk kleine kooiafmetingen voor tijgers, panters en andere roofdieren en voor olifanten, maar geen normen voor buitenverblijven. De minister neemt de bestaande slechte toestand gewoon over.
+ GAIA, VEEWEYDE en ANIMAUX EN PERIL kregen nog altijd geen antwoord op hun vraag om een onderhoud met minister Demotte. Als er morgen geen positieve reactie komt, is voor de drie organisaties de maat vol en komen er gegarandeerd acties.
+ TOELICHTING: Volgens het arrest van de Raad van State heeft de minister de wettelijke bevoegdheid niet om aan een hele sector een algemeen verbod op te leggen. Zoiets moet bij wet gebeuren. De minister zelf kan bij KB alleen aan welbepaalde individuele gevallen een verbod opleggen, d.w.z. enkel aan circus x nijlpaarden b.v. of aan circus y apen, maar niet aan alle circussen nijlpaarden en apen. Het akkoord met de circussen verbiedt nu plots o.a. het houden van reptielen in circussen. Opnieuw een algemene verbodsmaatregel waarvoor de minister krachtens het arrest van de Raad van State geen bevoegdheid heeft. In een eerder advies (nog voor de schorsing) had de Raad van State de minister nochtans al duidelijk gemaakt dat hij bij gebrek aan een wettelijke positieflijst voor reptielen geen algemeen verbod op deze dieren in circussen mocht uitvaardigen. Reageer op dit bericht!

GAIA HomePage
Paleizenstraat 90
1030 Brussel
Tel: +32 2/245.29.50 Fax: +32 2/215.09.43 Email: info@gaia.be