Gemeente Best

06-09-2004
Onderzoek vrijwilligers

Onderzoek vrijwilligers
Eind 2000 heeft de gemeente Best een onderzoek uitgevoerd onder circa 200 Bestse organisaties die met vrijwilligers werken. Dit onderzoek was bedoeld om een beter inzicht te krijgen in knelpunten en wensen binnen het vrijwilligerswerk in Best. Vervolgens zijn de conclusies uit dit onderzoek in een bijeenkomst met betrokken organisaties besproken. Het onderzoek en de reacties daarop hebben de basis gevormd voor onze Nota Vrijwilligerswerkbeleid "Onbetaalbaar Kapitaal", die in september 2002 is verschenen. Inmiddels zijn veel van de in deze nota opgenomen beleidsvoornemens uitgevoerd. De Nota Vrijwilligerswerkbeleid is bedoeld voor de jaren 2002 t/m 2005. Het is onze bedoeling om in 2005 nieuw beleid te formuleren voor de jaren 2006 t/m 2009.

Herhaling onderzoek
Om een duidelijk beeld te krijgen van het huidige vrijwilligerswerk en de wensen voor de toekomst, wordt er vanaf maandag 13 september a.s. opnieuw een onderzoek uitgevoerd onder organisaties die met vrijwilligers werken. Het ontwikkelen van dit beleid is immers geen zaak van de gemeente alleen!
Het geplande onderzoek is in grote lijnen een herhaling van het onderzoek in 2000. Op die manier zijn de gegevens uit de onderzoeken goed te vergelijken.
Het herhalingsonderzoek bestaat ook nu uit een schriftelijke enquête en een werkbijeenkomst met organisaties. De gemeente stuurt deze week een uitnodiging voor deelname aan het onderzoek naar alle organisaties die met vrijwilligers werken en bij de gemeente bekend zijn. De vragenlijst kan dit keer op de computer via internet worden ingevuld. Voor organisaties die niet de beschikking hebben over internetaansluiting, is een papieren versie beschikbaar zijn. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de gemeente Best in samenwerking met het Steunpunt Vrijwilligerswerk Best en CIVIQ, een landelijke instelling voor het (ondersteunen van) vrijwilligerswerk.

Informatie
Wilt u meer weten over het onderzoek of werkt uw organisatie met vrijwilligers, maar heeft u geen brief ontvangen? Neemt u dan contact op met Nicole Mallant, afdeling Maatschappelijk Welzijn, telefoon: 360479 of e-mail n.mallant@gembest.nl Organisaties kunnen zich overigens ook voor de enquête aanmelden via de website: www.monitorvrijwilligerswerk.nl