Ingezonden persbericht

Nimo Radio en Televisie

Persbericht: Verkenningen dinsdag 14 september 2004 van 16.00 tot 17.00 op 747 AM

Het vraaggesprek:

Imam Remy Soekirman over Lailat Al Miradj

Moslims kennen ook een hemelvaartsdag, Al Miradj genoemd. Dit jaar viel dat afgelopen weekend. Herdacht wordt de nachtreis die profeet Mohammed heeft gemaakt naar Jeruzalem en vandaar de Hemelreis naar de zeven hemelen alwaar hij oog in oog stond met zijn voorgangers Adam, Abraham, Mozes en Jezus. De discussie is of profeet Mohammed deze wonderbaarlijke tocht werkelijk in levende lijve ondernomen heeft of dat het symbolisch gezien moet worden. Hoewel de viering op zich niet veel om het lijf heeft, is de impact van de Hemelvaart veel explicieter. De gebedsverplichting van 5 maal per dag is daar aan profeet Mohammed geopenbaard. Met imam Remy Soekirman gaat presentator Redouan Harrak in op de betekenis van de Hemelvaart voor moslims. En het feit dat moslims door deze hemelreis Jeruzalem als hun heilige stad claimen met alle gevolgen van dien.

De reportages:

Een gat in de onderwijs-markt

De LMC scholengemeenschap in Rotterdam moest er een nieuw woord voor verzinnen: "islamitische lesplaats". Want een islamitische school is het eigenlijk niet. En toch volgen alle leerlingen islamlessen en is er een gebedsruimte met posters van Mekka. De openbaarchristelijke scholenkoepel had zoveel moslimleerlingen dat ze vorig jaar besloten een speciale islamitische afdeling te starten. Een gat in de markt, niet meer en niet minder. Toch leverde het meteen ruzie op met de volledig islamitische middelbare school 'Ibn Ghaldoen'. Die vond dat de lesplaats oneerlijke concurrentie op zou leveren. De rechter moest er zelfs aan te pas komen.

Is de lesplaats alsnog een succesverhaal? Verkenningen peilt de meningen tijdens de gescheiden gymles en het computerpracticum aardrijkskunde.

Gegen die Wand

Vorige week ging de Duits/Turkse film Gegen die Wand in Nederland in premiere. De film vertelt het verhaal van Sibel, een Turks meisje dat om haar traditionele familie te ontvluchten een verstandshuwelijk sluit met de eveneens Turkse Cahit. De film won op het Filmfestival van Berlijn in 2004 de prestigieuze Gouden Beer en zorgde in de Turkse gemeenschap voor veel ophef toen bleek dat de hoofdrolspeelster in het verleden als pornoactrice had gewerkt. Imams spraken zich uit tegen de film, de regisseur ontving doodsbedreigingen en de actrice werd door haar familie verstoten. Verkenningen bezocht deze controversiële film met de Turkse filmmaker Ali Karaçabay.

Bert ter Hoeve

Coördinator radio

035-6252932

bert@nmo.nl

NB. DE NEDERLANDSE MOSLIM OMROEP ZENDT IN HET NIEUWE SEIZOEN UIT OP NIEUWE TIJDEN:
VANAF 6 SEPTEMBER 2004 IEDERE DINSDAG, DONDERDAG & VRIJDAG TUSSEN 16.00 EN 17.00 OP 747AM