Gemeente Amsterdam

Bijlmer Centrum telt meeste illegalen

13 september 2004 - O+S

In Nederland verblijven op jaarbasis ruim 150.000 illegale vreemdelingen, van wie 17.000 in de politieregio Amsterdam-Amstelland. Dit blijkt uit een onderzoek van de Erasmus Universiteit in opdracht van het ministerie van VROM.

Wijken voor illegalen (11 Kb)

De schatting is gebaseerd op geregistreerde illegaliteit: aanhoudingen door de politie. Daarom is er sprake van een flinke mate van onzekerheid. Voorzichtiger geformuleerd rekent het onderzoek met een aantal tussen 125.000 en 225.000. De schatting valt hoger uit dan in eerder onderzoek. De onderzoekers schrijven dit echter toe aan verbetering van de gehanteerde schattingsmethode en niet aan een werkelijke toename. Bijlmer Centrum (de D, H en F buurt) is het postcodegebied met het hoogste absolute aantal illegalen. In totaal telt de top 20 negen Amsterdamse postcodegebieden, naast zes Rotterdamse en vijf Haagse. Toch is illegaal verblijf in verreweg de meeste stedelijke postcodegebieden een betrekkelijk marginaal verschijnsel. In 32 van de 1208 stedelijke postcodegebieden vormen illegalen met een aandeel van drie tot zes procent van de totale bevolking een substantiële minderheid. Het is effect van illegalen op de woningmarkt (verdringing) en de leefbaarheid is mede daarom vermoedelijk gering, aldus het onderzoek.
De publicatie 'Wijken voor illegalen' van de Erasmus Universiteit Rotterdam is te bestellen bij Sdu uitgevers.
De auteurs van de publicatie zijn Godfried Engbersen, Arjen Leerkes, Marion van San, Maarten Cruijff en Peter van der Heijden.

Gebieden naar illegalen (3 Kb)

© Gemeente Amsterdam