Gemeente Amsterdam

Vervuiling is grootste ergenis Amsterdammers

13 september 2004 - O+S

Vervuiling van de woonomgeving vormt de voornaamste bron van overlast. Dat blijkt uit het grote tweejaarlijkse onderzoek "Wonen in Amsterdam 2003" waaraan bijna 18.000 Amsterdammers hebben meegewerkt. De uitkomsten laten zien dat in een aantal stadsdelen de leefbaarheid beter kan. Bewoners vinden vooral dat het onderhoud en schoonhouden van straten, pleinen en groen moet verbeteren. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties, gemeente Amsterdam en de Amsterdamse stadsdelen.

Wonen in Amsterdam (14 Kb)

Vervuiling blijft belangrijke bron van ergernis

Van alle overlast ergeren Amsterdammers zich het meest aan vervuiling (rapportcijfer 6,0). Vooral in Bos en Lommer (5,2), Zeeburg (5,5) en Geuzenveld/Slotermeer (5,5) zijn bewoners ontevreden over de mate van vervuiling. De overlast van vervuiling is sterk afgenomen in Oud-West en Zuidoost, maar toegenomen in Geuzenveld/Slotermeer en Zeeburg. Gemiddeld laat het onderzoek wel een kleine verbetering zien ten opzichte van 2001, toen er een 5,7 op dit onderwerp werd gescoord. Met uitzondering van Osdorp wordt het onderhoud en schoonhouden van straten, pleinen en groen het vaakst genoemd als verbeteraspect, gevolgd door de veiligheid op straat. In Osdorp staat de verbetering van de veiligheid op straat bovenaan.

Buurt krijgt gemiddeld een zeven

De tevredenheid over de buurt in het algemeen is licht toegenomen tussen 2001 en 2003. Op de vraag: 'Hoe tevreden bent u met uw buurt?' geven de Amsterdammers gemiddeld een 7,0 (tegen 6,9 in 2001). De meeste stadsdelen krijgen een ruime voldoende. Bewoners van het Centrum, Oud-Zuid (beide 7,9) en Zuideramstel (7,8) blijken het meest tevreden. In Bos en Lommer (5,7) geven bewoners gemiddeld - net als in 2001 - het laagste cijfer als totaaloordeel voor hun buurt. In dit stadsdeel is de tevredenheid overigens met 0,3 toegenomen ten opzichte van 2001.

Leefbaarheid verbetert

Beschouwen wij de ontwikkeling van de rapportcijfers voor de buurt tussen 2001 en 2003 dan laten vrijwel alle leefbaarheidaspecten een lichte verbetering zien. De tevredenheid over de buurt is er het sterkst op vooruitgegaan in Bos en Lommer, Oud-Zuid, De Baarsjes en Oud-West. De enige stadsdelen waar de tevredenheid over de buurt is afgenomen, zijn Amsterdam-Noord en Geuzenveld/Slotermeer. In Zuidoost is de tevredenheid van de bewoners over de buurt toegenomen van 6,5 in 2001 naar 6,7 in 2003. Dat is een stijging boven het Amsterdamse gemiddelde. De stedelijke vernieuwing in de Bijlmermeer in combinatie met de aanpak van leefbaarheidproblemen werpt duidelijk vruchten af.

Achtergrond van het onderzoek

In 2003 hebben bijna 18.000 Amsterdammers meegewerkt aan het tweejaarlijkse onderzoek "Wonen in Amsterdam 2003". Het onderzoek geeft een beeld van de inkomensontwikkeling van Amsterdammers, de ontwikkeling van de woningvoorraad, de tevredenheid van Amsterdammers met hun woning en woonomgeving en geeft inzicht in verhuis- en woonwensen van Amsterdammers. U kunt de rapportage downloaden via de website van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties.

Voor meer informatie over dit onderwerp of het bestellen van de onderzoeksrapportage:
Manon Tjoa, communicatieadviseur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties, tel. 020-346 0360, e-mail: tjoa@afwc.nl

Jeroen Montauban, communicatieadviseur van de gemeente Amsterdam (Dienst Wonen)
Tel. 020-552 7142, e-mail: j.montauban@wonen.amsterdam.nl

© Gemeente Amsterdam