Crucell N.V.

Published: 08:00 14.09.2004 GMT+2 /Source: Crucell N.V. /AEX: CRXL /ISIN: NL0000358562

Crucell verleent IAVI exclusieve licentie voor het gebruik van AdVac® technologie voor AIDS vaccin

Leiden, 14 september 2004 - Het Nederlandse biotechnologiebedrijf Crucell N.V. en het International AIDS Vaccine Initiative (IAVI) hebben een exclusieve licentieovereenkomst getekend om met behulp van Crucell's AdVac® technologie een AIDS vaccin te ontwikkelen. Naast financiering van ontwikkelingsactiviteiten ontvangt Crucell substantiële aanvangs-, jaarlijkse en 'milestone' betalingen en royalty's van IAVI, over de omzet van het HIV-vaccin na marktintroductie. Verdere financiële gegevens werden niet bekendgemaakt.

Crucell's AdVac® technologie heeft in een aantal gezamenlijke studies met Harvard Medical School veelbelovende resultaten laten zien voor de productie van een vaccin tegen AIDS. Crucell gebruikt de AdVac® technologie ook voor het produceren van een vaccin tegen malaria in samenwerking met GlaxoSmithKline, het Walter Reed Army Institute of Research en het National Institute of Allergy and Infectious Diseases van de Amerikaanse NIH, evenals voor een vaccin tegen TBC in samenwerking met de Aeras Global TB Vaccine Foundation. Crucell's AdVac® technologie is een innoverende technologie om een vaccin in het lichaam van de patiënt te brengen. Met de AdVac® technologie kunnen ook vaccins worden ontwikkeld die een sterkere immuunrespons geven dan met andere technologieën en die dus effectiever kunnen zijn.

"IAVI is continu op zoek naar betere nieuwe productprogramma's in de strijd tegen AIDS. In dat kader zijn wij verheugd met Crucell samen te werken en passen wij hun essentiële technologie toe om het ontwikkelingsproces van een AIDS vaccin te bevorderen," zei Emilio Emini, Senior Vice President, Vaccine Development van IAVI.

"Deze overeenkomst bevestigt de waarde van onze AdVac® technologie voor het ontwikkelen van vaccins," aldus Jaap Goudsmit, Chief Scientific Officer van Crucell. "Wij zijn er trots op een bijdrage te kunnen leveren aan de strijd tegen HIV. Volgens ons werken wij nu met onze twee verschillende technologieën, PER.C6® - waarmee Merck al een kandidaat-vaccin heeft ontwikkeld - en AdVac® aan programma's die allebei een serieuze kans maken tot een succesvol AIDS-vaccin te leiden."

Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO werden in 2003 bijna 5 miljoen mensen besmet met HIV - het grootste aantal dat ooit in een jaar werd besmet sinds de start van de epidemie. Naar schatting leven nu 38 miljoen mensen wereldwijd met HIV. Meer dan 20 miljoen mensen zijn aan AIDS overleden sinds in 1981 de eerste gevallen werden geconstateerd.

Over Crucell
Crucell N.V. is een biotechnologiebedrijf gericht op het ontwikkelen van vaccins en antistoffen voor de bestrijding van infectieziekten, waaronder Ebola, influenza, malaria en West-Nijl virus. Ontwikkelingsactiviteiten van het bedrijf zijn onder andere samenwerkingen met Aventis Pasteur voor griepvaccins, de U.S. National Institutes of Health voor Ebola en malaria vaccins en GlaxoSmithKline (GSK), Walter Reed Army Institute of Research en New York University voor een malaria vaccin. Crucell's producten zijn gebaseerd op zijn innovatieve PER.C6® technologie, welke een veiligere, efficiëntere manier voor het produceren van biofarmaceutische producten mogelijk maakt. Crucell licenseert zijn PER.C6® technologie voornamelijk op niet-exclusieve basis aan de biofarmaceutische industrie. Licentiehouders en contractproducenten zijn onder andere DSM Biologics, GSK, Centocor/J&J en Merck & Co., Inc. Crucell is gevestigd in Leiden en staat genoteerd op Euronext en NASDAQ (tickersymbool CRXL). Meer informatie kunt u vinden op de website www.crucell.com.

Over IAVI
IAVI is een wereldwijde non-profit organisatie die zich bezighoudt met het versnellen van de ontwikkeling van een vaccin tegen HIV-infectie en AIDS. IAVI is opgericht in 1996 en is werkzaam in 23 landen. Samen met zijn wereldwijde netwerk van partners onderzoekt en ontwikkelt IAVI kandidaat-vaccins. Een van de doelstellingen van IAVI is ook om ervoor te zorgen dat een vaccin ook daadwerkelijk beschikbaar zal zijn voor iedereen die het nodig heeft. IAVI wordt financieel gesteund door onder meer de Bill & Melinda Gates Foundation, de Rockefeller, Sloan en Starr foundations, de Wereldbank, BD (Becton, Dickinson & Co.), de Europese Unie en de regeringen van Canada, Denemarken, Ierland, Nederland, Noorwegen, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Kijk voor meer informatie op de website www.iavi.org.

This press release contains forward-looking statements that involve inherent risks and uncertainties. We have identified certain important factors that may cause actual results to differ materially from those contained in such forward-looking statements. For information relating to these factors please refer to our Form 20-F, as filed with the U.S. Securities and Exchange Commission on February 27, 2004, and the section entitled "Risk Factors". The company prepares its financial statements under generally accepted accounting principles in the United States (US GAAP).

Neem voor meer informatie contact op met:

Crucell N.V.
Elizabeth Goodwin
Director Investor Relations and Corporate Communications
Tel. +31 (0)71 524 8718
e.goodwin@crucell.com

IAVI
Ellena Friedman
Vice President of Communications
Tel: +1 212 847 1090
efriedman@iavi.org