Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176


Provincie in gesprek over ontwerp Moerdijkse Hoek

De eerste werksessies met externe partijen over het ruimtelijk ontwerp Moerdijkse Hoek zijn begonnen. Op het provinciehuis in Den Bosch zaten vandaag vertegenwoordigers van de West-Brabantse gemeenten, het Waterschap Brabantse Delta en een groot aantal belangenorganisaties zoals de Brabantse Milieufederatie, werkgeversvereniging BZW, de FNV en lokale belangengroepen aan tafel. Verantwoordelijk gedeputeerde O. Hoes presenteerde de eerste gedachtenlijnen en vroeg de aanwezige partijen om commentaar. Daarbij benadrukte hij dat het gaat om eerste creatieve schetsen. Het is nog geen vastgesteld beleid. Op korte termijn komt er een werksessie met bewoners.

De eerste schetsen beperken zich tot het in kaart brengen van de mogelijkheden van de locatie. Daarbij zijn de ontwerpers uitgegaan van de 'onderste laag', ofwel de bodemstructuur en de geologische geschiedenis van het gebied. Het watergebied dat vroeger de kern Moerdijk hebben de ontwerpers weer zichtbaar gemaakt in het huidige terrein. Dit is de meest logische zone voor groen en waterberging, naast bedrijventerreinen. In andere delen van het plangebied kan de bebouwing dichter worden.

Er zijn diverse manieren om het bestaande industrieterrein Moerdijk en het nieuwe bedrijventerrein goed op elkaar aan te laten sluiten en te ontsluiten. Om goed gebruik te kunnen maken van vervoer per schip en buisleidingentransport, zijn verbindingen nodig met de insteekhavens van Moerdijk. Aan de deskundigen van de verschillende overheden en belangenorganisaties is gevraagd hierover mee te denken. De provincie zal de inbreng van deze partijen, en die van bewoners uit de gemeente Moerdijk, meewegen in de aansturing van het ontwerpproces. Naar verwachting zal het definitieve ontwerp in het voorjaar van 2005 gereed zijn.



Provincie Noord-Brabant