Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
VD. 2004/2431
datum
14-09-2004

onderwerp
Monitor import genetisch gemodificeerde dieren
TRC 2004/6420

bijlagen
1

Geachte Voorzitter,

Mede namens de staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bied ik u de resultaten aan van de monitor import genetisch gemodificeerde dieren. De monitor meldt elke vergunning die VROM in het jaar 2003 heeft afgegeven in het kader van het Besluit Genetisch Gemodificeerde Organismen (Besluit GGO) waarbij genetisch gemodificeerde dieren worden geïmporteerd.

De monitor geeft informatie over het onderzoek dat instellingen willen uitvoeren waarbij geïmporteerde genetisch gemodificeerde dieren worden gebruikt. De monitor levert gegevens over de vergunninghouder, de onderzoeksdoelstelling en de diersoort die in het onderzoek wordt gebruikt. Daarnaast wordt aangegeven of naast import van genetisch gemodificeerde dieren de vergunninghouder ook zelf genetisch gemodificeerde dieren genereert of deze van andere instellingen binnen Nederland betrekt.

datum
14-09-2004

kenmerk
VD. 2004/2431

bijlage

In het jaar 2003 zijn 81 vergunningen afgegeven in het kader van het Besluit GGO waarbij genetisch gemodificeerde dieren worden geïmporteerd. Een groot deel daarvan (54 vergunningen) betreft wijzigingen van vergunningen die vóór het jaar 2003 zijn afgegeven. De 81 vergunningen zijn verleend aan universiteiten, academische ziekenhuizen, wetenschappelijke instellingen en drie bedrijven (zie bijlage). Het onderzoek waarbij deze geïmporteerde genetisch gemodificeerde dieren worden gebruikt, kan betiteld worden als (fundamenteel) biomedisch wetenschappelijk onderzoek. Het gaat hierbij om onderzoek naar onder meer de achtergronden van ziekten als kanker, hart- en vaatziekten en ziekten van het afweersysteem. In alle vergunningen worden muizen gebruikt als proefdier. Bij vier vergunningen wordt naast muizen ook gebruik gemaakt van ratten. Uit 27 vergunningen blijkt dat de vergunninghouders, naast de import, ook zelf genetisch gemodificeerde dieren willen genereren.

Met onderstaande tabel informeer ik u over het aantal dierproeven dat is verricht op genetisch gemodificeerde dieren in Nederland gedurende de jaren 2001 en 2002 en het aantal genetisch gemodificeerde dieren dat in Nederland is geïmporteerd.

2001 2002 Aantal verrichte dierproeven 714.449 724.025 Aantal verrichte dierproeven op genetisch gemodificeerde dieren 87.281 126.356 Aantal geïmporteerde genetisch gemodificeerde dieren 3.020 5.269

Het grootste deel van de in 2002 geïmporteerde genetisch gemodificeerde dieren bestond uit muizen (5.191 muizen). De gegevens uit de tabel zijn afkomstig uit 'Zo doende 2002', het jaaroverzicht over dierproeven en proefdieren van de Voedsel en Waren Autoriteit/ Keuringsdienst van Waren (VWA/KvW). Instellingen die in het kader van de Wet op de dierproeven een vergunning hebben voor het verrichten van dierproeven, dienen jaarlijks aan de minister van VWS opgave te doen omtrent de verwerving van proefdieren, waaronder de import van genetisch gemodificeerde proefdieren. De minister van VWS heeft de ontvangst, verwerking en rapportage van deze opgaven gedelegeerd aan de VWA/KvW.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman

Bijlage:
Overzicht import genetisch gemodificeerde dieren 2003 (PDF-formaat, 56
Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel
kB)


---