Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DN. 2004/2276
datum
14-09-2004

onderwerp
Reactiedocument aanmelding Habitatrichtlijngebieden TRC 2004/6441

bijlagen
1

Geachte Voorzitter,

In 2003 heeft Nederland de aanmelding van Habitatrichtlijngebieden bij de Europese Commissie voltooid. Voorafgaand aan de verzending van de definitieve lijst, heb ik een 'openbare procedure' gevolgd, waarbij betrokkenen werden uitgenodigd hun reactie op een ontwerplijst te geven. In het bijgevoegde Reactiedocument wordt hierop systematisch antwoord gegeven. Hierbij zend ik u ter kennisname het reactiedocument.

datum
14-09-2004

kenmerk
DN. 2004/2276

bijlage

Inleiding
In de periode van 19 februari tot 18 maart 2003 heeft het ministerie van LNV aan ieder de gelegenheid geboden om schriftelijk of mondeling zijn of haar reactie te geven op een ontwerplijst van Habitatrichtijngebieden voor aanmelding aan de Europese Commissie. Ter inzage lagen de ontwerplijst met gebieden, de onderbouwing en de kaarten van de gebieden.

Om tot een zo zorgvuldig en evenwichtig mogelijke lijst te komen, is tijdens deze 'openbare procedure' aan betrokkenen gevraagd om hun reactie te geven.
Uitgangspunt hierbij was het vervolmaken van de lijst. Omdat de Habitatrichtlijngebieden alleen op basis van ecologische argumenten kunnen worden aangemeld, was gevraagd om reacties te geven met een ecologische onderbouwing. Er zijn ruim duizend reacties ontvangen.

Alle reacties zijn bekeken en geanalyseerd. In het Reactiedocument zijn ze systematisch beantwoord, waarbij een onderscheid is gemaakt tussen algemene vragen (die zijn samengevoegd) en specifieke vragen (die mogelijk tot wijzigingen hebben geleid).

In deze nota worden achtereenvolgens behandeld: de ontvangen reacties in het kort, de informatie die eerder aan de Staten-Generaal is gezonden en uitleg over de late verzending.

Korte impressie van de resultaten van de openbare procedure Ruim duizend betrokken organisaties, ondernemers en burgers hebben gereageerd op de ontwerplijst. Veel reacties waren positief over Natura 2000 (het netwerk van Vogelrichtlijn-en Habitatrichtijngebieden van de Europese Unie). Zowel natuurbeheerorganisaties, gemeenten als particulieren lieten weten meer of grotere gebieden onder Natura 2000 te willen brengen, maar ook om grenzen te verruimen of te verkrappen of om aan te geven dat bepaalde habitatsoorten wel of niet ergens voorkwamen. Het grootste gedeelte van de reacties was afkomstig van agrarische ondernemers, die vooral de vraag hadden wat de aanmelding betekent voor het gebruik in en om de Habitatrichtijngebieden.

Alle reacties zijn serieus bekeken. De vragen en opmerkingen hebben bijgedragen aan de definitieve samenstelling van de lijst van aangemelde gebieden.
Voor ongeveer 60% van de gebieden zijn (merendeels kleine) grenscorrecties aangebracht en er zijn ook zeven nieuwe gebieden toegevoegd. Daarnaast heeft de openbare procedure ook veel informatie opgeleverd over de vragen en zorgen die bestaan in Nederland. Deze waardevolle inzichten zullen gebruikt worden bij de verdere communicatie over het onderwerp.

Informatie aan de Tweede Kamer
In 2003 is de Tweede Kamer enkele malen geïnformeerd over de uitkomsten van de openbare procedure. Op 14 april 2003 heb ik ter voorbereiding van een Algemeen Overleg met de vaste Kamercommissie voor Landbouw een brief gestuurd over de aanmelding van Habitatrichtlijngebieden, waarin op hoofdlijnen een overzicht is gegeven van de reacties en hoe deze waren verwerkt. Op 24 april 2003 heeft dit Algemeen Overleg plaatsgevonden, waarna op 19 mei 2003 de definitieve lijst naar de Europese Commissie is gestuurd. Inmiddels heeft de Europese Commissie laten weten dat Nederland met de aangemelde gebieden voldoet aan de internationale verplichtingen, met uitzondering van de Noordzee buiten de 12-mijlszone. 1

Datum van verzending
Alle indieners van een reactie hebben een ontvangstbewijs gekregen. Hierin stond dat men naar verwachting rond de zomer van 2003 een antwoord op zijn of haar vragen zou krijgen. Doordat de zorgvuldige beantwoording van vragen langer op zich heeft laten wachten, mede door de grote omvang van het aantal reacties, is het echter nu pas mogelijk gebleken om het Reactiedocument af te ronden.

Een voordeel hiervan is wel dat belangrijke actuele ontwikkelingen ook zijn verwerkt, zoals de behandeling van het voorstel tot wijziging van de Natuurbeschermingswet 1998 door de Tweede Kamer en de ontwikkelingen met betrekking tot de Wet Ammoniak en Veehouderij (WAV).

Om de indieners van een reactie toch al eerder te informeren, hebben zij allen een nieuwsbrief ontvangen met daarin op hoofdlijnen de resultaten van de openbare procedure.
Ook zijn zij gewezen op de informatie op de website www.minlnv.nl/natura2000, waar onder meer de definitieve kaarten te vinden zijn, alsmede informatie over de habitattypen en soorten waarvoor de gebieden waren aangemeld.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman

1 De aanmelding van gebieden op de Noordzee buiten territoriale wateren kan pas worden voltooid wanneer er nadere richtlijnen van de Europese Commissie beschikbaar zijn voor aanmelding van zeegebieden.

Bijlage:
Reactiedocument Aanmelding Habitatrichtlijngbieden (PDF-formaat, 2782
Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel
kB)


---