CNV BEDRIJVENBOND

CNV: Afschaffen grijs kenteken nadelig voor werknemers

Door het afschaffen van het grijze kenteken stijgt de catalogusprijs voor bestelauto's. Nogal wat werknemers in bijvoorbeeld de metaal en technische bedrijfstakken en hoveniersbedrijven gebruiken de bestelauto van de werkgever ook privé. Dit voordeel is belast. Per 1 januari 2004 is de regeling voor werknemers, die privé de bestelauto van de baas gebruiken al aanmerkelijk verslechterd. In 2003 werd voor privé-gebruik van de bestelauto het belastbaar inkomen van de werknemer verhoogd met 10 procent van de cataloguswaarde van de bestelauto. In 2004 is de bijtelling verhoogd tot 22 procent. Door het afschaffen van het grijze kenteken gaat de cataloguswaarde omhoog en dus ook de bijtelling. De maatregel van staatssecretaris Wijn betekent een aanzienlijke lastenverzwaring voor werknemers die privé gebruik maken van de bestelauto van hun werkgever. Werkgevers worden gecompenseerd door een lagere vennootschapsbelasting. Voor werknemers heeft de staatssecretaris geen enkele compenserende lastenverlichting in petto. Daarom ziet de bond zich genoodzaakt de rekening van deze maatregel op het bordje van de werkgevers te leggen om zo compensatie voor deze groep werknemers af te dwingen.
De maatregel is de zoveelste in de rij van lastenverzwaring voor werknemers. Dit kabinet doet er alles aan de loonkosten op te drijven. Het fiscale voordeel voor prepensioen en vut wil de regering afschaffen. Voortzetting van het prepensioen vergt een aanmerkelijke premiestijging. De pc privé-regeling is al vervallen, terwijl het voorstel de ontslagvergoedingen af te trekken van de werkloosheidsuitkering ook leidt tot een opwaartse druk op de loonkosten. Door al deze maatregelen wordt een verantwoord arbeidsvoorwaardenbeleid nagenoeg onmogelijk gemaakt.

Voor nadere informatie
Jan Immerzeel (persvoorlichting CNV BedrijvenBond), tel.: 06 - 22 39 30 12
Jaap Jongejan (voorzitter CNV BedrijvenBond), tel.: 06 - 53 69 53 99 Arend van Wijngaarden (voorzitter Hout- en Bouwbond CNV), tel.: 06 - 51 20 56 04

14 sep 04 16:57