Gemeente Oosterhout

Samenwerking in project Veilig Ondernemen

Afbeelding bij bericht

Binnenkort worden twintig Oosterhoutse winkeliers die te kennen hebben gegeven mee te willen werken aan de start van het project Veilig Ondernemen benaderd voor een inventarisatie van de veiligheidssituatie in hun straat. Er vindt dan een schouw plaats namens de projectgroep van Federatie Detailhandel en Horeca, gemeente, brandweer, politie, Kamer van Koophandel en winkeliers. Een aantal vertegenwoordigers van genoemde instellingen zullen de schouw in week 39 uitvoeren en letten op onveilige situaties binnen en buiten de winkel. Gelet wordt onder meer op inbraakpreventie, brandgevaarlijke situaties en preventieve maatregelen en voorzieningen, veiligheid in het openbare gebied. Winkeliers kunnen zelf ook aanbevelingen meegeven.

Het gaat voorlopig om winkeliers in het niet overdekte deel van het centrumwinkelgebied (Arendstraat, Keiweg, Kerkstraat, Laanstraat, Torenstraat, Leijsenhoek en Nieuwstraat). Op basis van de schouw wordt een veiligheidsanalyse gemaakt en daarna zullen te nemen maatregelen worden voorgesteld.

Het bedrijfsleven wordt jaarlijks geconfronteerd met aanzienlijke schade als gevolg van criminaliteit, overlast en brand. Als antwoord hierop nam het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing (een publiekprivaat samenwerkingsverband dat zich specifiek richt op verbetering van de veiligheid in de Nederlandse samenleving) het initiatief tot invoering van het Keurmerk Veilig Ondernemen.

Terugdringen criminaliteit in winkelgebieden

Het project Veilig Ondernemen beoogt de criminaliteit in de winkelgebieden terug te dringen. Directe aanleiding in Oosterhout zijn de veelvuldige ramkraken in het centrum geweest. Een aanloop tot dit project is in 2003 genomen met een enquête onder alle Oosterhoutse winkeliers. Deze enquête wees uit dat er behoefte bestaat aan een integrale aanpak van de problematiek. De projectgroep en winkeliers hebben in werkgroepverband gewerkt aan de voorbereidingen van dit project en gaan dit nu ook samen uitvoeren. In de tussentijd is ook aan de gemeente een advies gegeven ten behoeve van het palenplan voor het centrumgebied. Daarnaast zijn enkele fysieke noodbeveiligingsmaatregelen getroffen zoals het plaatsen van varkensruggen. Ook zijn er voor winkeliers enkele bijeenkomsten gehouden over het onderwerp veiligheid. De gemeente en de politie ondersteunen dit project.

Bij succes van de eerste twintig winkeliers worden ook andere winkeliers en winkeliers van het overdekte deel van het winkelcentrum en de andere winkelcentra benaderd om mee te werken aan een inventarisatie en verbetering van de veiligheidssituatie in hun gebied. Zo zullen uiteindelijke meerdere winkelcentra het Keurmerk Veilig Ondernemen kunnen behalen. Uiteindelijk zal het veilig en prettig winkelend publiek hier ook van profiteren.

Mutatiedatum 14/09/2004