Gemeente Dordrecht


---

Fietsbrug over de Vlij komt steeds dichterbij

Vincent Brinkhof
De fietsbrug over De Vlij komt eraan. Het gaat om de verbinding tussen de Wantijdijk en het Wantijpark. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft deze week ingestemd met het voorlopig ontwerp voor de fietsbrug.

De toekomstige fietsbrug is een belangrijke schakel in de fietsroute langs het Wantij en geeft bewoners van Stadspolders een directe verbinding met het Wantijpark en de andere recreatieve voorzieningen in de omgeving, zoals Wantijbad en jachthaven. Op den duur is een complete route langs het water vanuit Stadspolders naar de binnenstad mogelijk, via aanvullende infrastructuur in De Stadswerven.

De fietsbrug krijgt een beweegbaar deel, zodat de gebruikers van jachthaven De Vlij en de toekomstige bewoners van het Plan Tij (Jagers- en Windhondpolder) met hun vaartuigen via de Vlij naar het Wantij kunnen blijven varen.

In december 2003 heeft het college het programma van eisen voor de brug vastgesteld. Aan de hand daarvan is het ontwerp tot stand gekomen en de kostenraming gemaakt. De brug kan in 2006 gereed zijn en kost circa EUR 2 miljoen.

De brug staat al twintig jaar op het politieke verlanglijstje, maar de plannen verdwenen steeds weer in de lade vanwege de hoge kosten. De realisering is nu echter dichterbij dan ooit, nu de benodigde middelen via besluitvorming over de Kadernota 2005 zijn gereserveerd.