Gemeente Heerlen
Selectieve besluitenlijst collegevergadering 14 september 2004

IED - 15785 Voorstel aan de raad tot vaststelling van een gewijzigde beheersverordening begraafplaatsen.

Het college van burgemeester en wethouders wil de gemeenteraad voorstellen een nieuwe verordening vast te stellen die het beheer en gebruik van de begraafplaatsen binnen Heerlen regelt. De huidige verordening dateert van 1994 en is op punten aan wijziging toe. In de nieuwe verordening wordt onder andere duidelijker geregeld wie aansprakelijk is bij schade aan grafmonumenten. Verder wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om via ruiming de begraafplaatsen Akerstraat, St. Jan, Nieuw-Lotbroek en Mariarade weer voor begraving open te stellen. Ook de begraafplaats Heerlerheide, waar de ruimte schaars begint te worden, zou dan langer in gebruik kunnen worden gehouden.
Daarnaast stelt het college voor om beleid vast te stellen met betrekking tot het begraven in eigen grond. De gemeenteraad is namelijk de bevoegde instantie die beslist over het aanleggen of sluiten van begraafplaatsen. Het nieuwe beleid is er op gericht om het aanleggen van particuliere begraafplaatsjes in de achtertuin tegen te gaan.

SO - 16363 Indiening gemeentelijke prioriteitenlijst ter voorbereiding van het Provinciaal Restauratie Uitvoeringsprogramma (PRUP) 2005-2010.

De ruïne Eyckholt aan de Eikendermolenweg, het voormalige patronaat aan Sittarderweg, de hoeve Corisberg aan de Corisbergweg, de Bernadinuskapel aan de Akerstraat, de Nederlands Hervormde kerk aan het Tempsplein, de hoeve den Driesch in natuurpark Terworm, kasteel Hoensbroek en het voormalig mgr. Schrijnenhuis aan de Oliemolenstraat. Dat zijn de rijksmonumenten die volgens het college in de periode 2005-2010 gerestaureerd zouden moeten worden. Dit heeft het college geantwoord aan de provincie Limburg die gevraagd heeft om een advies hierover. Op basis van deze adviezen legt de Provincie jaarlijks in het Provinciaal Restauratie Uitvoeringsprogramma de rijksbudgetten vast voor de restauraties van rijksmonumenten in Limburg. In het voorjaar van 2005 wordt bekend welke restauratieprojecten voor subsidie in aanmerking komen.

WWS - 15467 Toekomstvisie culturele instellingen

Het college heeft kennisgenomen van de resultaten van het onderzoek naar de Heerlense musea dat is uitgevoerd door Bestuur & Management Consultants. Aanleiding voor het onderzoek waren efficiency/bezuinigingsoverwegingen en het helder krijgen van een toekomstvisie voor deze musea.
Op basis van dit onderzoek heeft het college besloten toe te werken naar een organisatorische krantenbundeling van de erfgoedinstellingen (Thermenmuseum, Kasteel Hoensbroek, GEON). Verder zal in de nabije toekomst bij het Thermenmuseum en GEON de nadruk worden gelegd op de educatieve functie en zal het GEON gehuisvest worden in het gebouw van het Thermenmuseum. Bovendien zullen de openingstijden van het Thermenmuseum en GEON worden beperkt ter realisering van de opgelegde bezuiniging.
Daarnaast staat het college positief tegenover het idee van het Gilde Heerlen om met een jaarlijkse financiële bijdrage van de gemeente Heerlen, als stichting de exploitatie van een mijnmuseum in het vml. schachtgebouw van de ON-mijn ter hand te nemen; dit inclusief overname van de 'Rein Bettink collectie'.
Ter attentie van kasteel Hoensbroek zal de huidige situatie gehandhaafd blijven en zullen activiteiten in de leisure-sfeer ontwikkeld moeten worden om te komen tot een optimale exploitatie. Op termijn kiest het college voor een verzelfstandiging van de historische musea.
Tot slot zullen de Stadsgalerij en het Vitruvianum organisatorisch worden aangehaakt aan de beheersexploitatie Glaspaleis (nu vallen ze nog onder twee andere gemeentelijke diensten). Het ligt in de bedoeling de beheersexploitatie van het Glaspaleis op korte termijn onder te brengen in een aparte stichting.
De voorstellen van het college zullen in de commissie RCB van oktober aan de orde komen.

---- --