Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 241Volgnr.+afkorting081/SJT
Datum: 14 september 2004Datum23-3-2004

Noordelijke provincies werken samen
aan "Leren voor Duurzame Ontwikkeling"

De provincies Groningen, Drenthe en Fryslân werken gezamenlijk het landelijke programma Leren voor Duurzame Ontwikkeling uit. Dat besloten de colleges van Gedeputeerde Staten de afgelopen week. Ze stelden daartoe een Noordelijk Ambitiestatement Leren voor Duurzame Ontwikkeling 2004-2007 (NAS) vast. Nog dit jaar stellen de drie provincies een eerste uitvoeringsprogramma op met concrete projecten. Geïnteresseerde organisaties, bedrijven en overheden kunnen hiervoor de komende maand projectideeën aanleveren.

Leren voor Duurzame Ontwikkeling
In de jaren negentig stimuleerde het Rijk met verschillende programma's de ontwikkeling van natuur- en milieu-educatie (NME), zowel in het onderwijs als bij andere doelgroepen. Met het programma 'Leren voor Duurzaamheid' (2000-2003) verbreedde het Rijk de aanpak op drie manieren: van natuur en milieu naar duurzame ontwikkeling, van educatie naar leerprocessen en van NME-organisaties naar een breder 'werkveld'. Het nieuwe landelijke programma draagt de naam Leren voor Duurzame Ontwikkeling en loopt van 2004 tot en met 2007. Het voornaamste doel van het programma is het op gang brengen van leerprocessen bij maatschappelijke actoren. De leerprocessen moeten gericht zijn op een meer duurzame afweging. Bij voorkeur sluiten die leerprocessen aan bij lopende projecten of programma's op het gebied van duurzame ontwikkeling. Daarbij wordt vooral gezocht naar aansluiting op projecten of programma's met een grote impact op de maatschappij. Want hoe groter de impact, hoe groter de kans op versnelling van duurzame ontwikkeling.

Noordelijk Ambitiestatement
De provincies Groningen, Drenthe en Fryslân werkten het vorige landelijke programma (Leren voor Duurzaamheid) ieder afzonderlijk uit. Ze constateerden echter dat er verschillende onderwerpen en doelgroepen zijn die het provinciale niveau overstijgen en daarom gebaat zijn bij een gezamenlijke aanpak. Dit vormde de aanleiding voor de huidige samenwerking. De samenwerking leidt naar verwachting ook tot een efficiëntere programma-organisatie. Het NAS vertaalt het landelijke programma in de volgende basisambitie: door het uitvoeren van diverse projecten waarin de duurzame afweging in praktijk wordt gebracht, wordt een bijdrage geleverd aan een duurzame samenleving in Noord-Nederland. Het NAS richt zich in het bijzonder op vijf thema's: ruimtegebruik, duurzame samenleving in kleinere gemeenschappen, energie, water, en bewustwording. Per provincie is voor de gehele planperiode (2004-2007) ruim E 600.000,- beschikbaar aan financiële ondersteuning van Rijk en provincie.

Projectverwerving
De drie provincies werken het NAS dit najaar uit in een uitvoeringsprogramma. Geïnteresseerde organisaties, bedrijven en overheden kunnen hiervoor projectideeën aanleveren tot 15 oktober a.s. Deze ideeën worden voorgelegd aan de Noordelijke Adviesgroep, bestaande uit deskundigen uit het hele veld van "duurzaamheid". Deze beoordeelt in hoeverre projectideeën passen binnen het NAS en hoe de projecten gezamenlijk leiden tot realisering van de ambities. Allereerst brengt de Noordelijke Adviesgroep een preadvies uit aan de indiener van het projectidee. Vervolgens kan deze het projectidee eventueel uitwerken tot een projectvoorstel. Op basis hiervan vindt de uiteindelijke besluitvorming plaats. De Noordelijke Adviesgroep voorziet de projectvoorstellen van een advies en legt ze ter besluitvorming voor aan het betreffende college van Gedeputeerde Staten. De indienende partijen dienen ten minste 15% van de projectkosten te dragen.

Een formulier voor het aanmelden van een projectidee is te verkrijgen bij een van de provinciale coördinatoren:
. Provincie Drenthe, Catrien Scholten, tel. 0592-365726, e-mail: c.scholten@drenthe.nl
. Provincie Groningen, Guus Hoen, tel. 050-3164964, e-mail: a.m.a.hoen@provinciegroningen.nl
. Provincie Fryslân, Martijn Iping, tel. 058-2925546, e-mail: m.iping@fryslan.nl

Ontwerp-tracébesluit Rijkweg 7 Sneek ter inzageKop: gecentreerd/vet en 16 pnt

De minister heeft ingestemd met het Ontwerp-tracéBesluit voor de Rijkweg 7 Sneek. Daarmee is de realisatie van Rijksweg 7 Sneek een belangrijke stap dichterbij gekomen. Het Inspraakpunt van Verkeer en Waterstaat legt het Ontwerp-tracébesluit Rijksweg 7 Sneek nu voor inspraak ter inzage van 29 maart tot en met 24 mei 2004. Inwoners en belanghebbenden kunnen daarmee hun mening over de inhoud van het Ontwerp-tracébesluit (OTB) kenbaar maken. Naast het ter inzage leggen van het OTB wordt door het Inspraakpunt een informatiebijeenkomst, met aansluitend een hoorzitting, georganiseerd op 22 april aanstaande.
Tekst: 11 pnt.
Inhoud Ontwerp-tracébesluit
Het Ontwerp-tracébesluit Rijksweg 7 Sneek voorziet in het nemen van een aantal maatregelen aan en nabij de Rijksweg, vanaf het Stadspark tot de Geeuw. Daarnaast is voorzien in de aanleg van:
. een aquaduct ter plaatse van de Geeuw;
. een kortsluitende verbinding tussen de Geeuw en de aansluiting op de Rijksweg 7 ter hoogte van Folsgare (zuidelijke omlegging bedrijventerrein Hemmen A7 richting Bolsward);
. een verbindingsweg die de Bolswarderbaan/Stadsrondweg Noord verbindt met de Rijksweg 7;
. een verbindingsweg tussen de Lemmerweg en de aan te leggen aansluiting Akkerwinde.

Deze maatregelen zijn in het Ontwerp-tracébesluit in detail uitgewerkt.

Provincie treedt op als uitvoerder
Hoewel het om een Rijksweg gaat zal de provincie - als de minister van Verkeer & Waterstaat eenmaal het definitieve tracébesluit heeft genomen - volgend jaar de uitvoering van het werk ter hand nemen. Het streven is er op gericht om tegelijkertijd met het tracébesluit eind 2004 een realisatiebesluit te krijgen. Vooruitlopend op de definitieve besluitvorming door de minister is de provincie al begonnen met de voorbereiding van de uitvoering van het werk. De provincie - vol vertrouwen over de voortgang van het project - is bereid om, voor de kosten die dat met zich meebrengt, een risico van maximaal 1 miljoen euro te nemen. Als alles volgens planning verloopt, kan in 2005 gestart worden met de uitvoering.

Hoorzitting over Ontwerp-tracébesluit op 22 april
Om inwoners en belanghebbenden zo goed mogelijk te informeren over de inhoud van het Ontwerp-tracébesluit wordt door het Inspraakpunt Verkeer en Waterstaat voorafgaand aan de hoorzitting ook een informatiebijeenkomst georganiseerd. De hoorzitting en de informatiebijeenkomst vinden plaats op 22 april 2004 in het Partycentrum De Stolp, Smidsstraat 6 te Sneek. De informatiebijeenkomst wordt gehouden van 19.00 tot 20.30 uur. De hoorzitting start om 20.30 uur.

Achtergrond van het project
Rijksweg 7 is een onderdeel van het landelijke hoofdwegennet. Ter hoogte van Sneek maakt de Rijksweg 7 deel uit van de Stadsrondweg-Zuid. Omdat deze oorspronkelijk niet voor het doorgaande verkeer is ontworpen en er zich ter hoogte van de Geeuw een lage beweegbare brug bevindt, staan er regelmatig files. Om die reden is het ministerie van Verkeer en Waterstaat in 1995 gestart met de Tracéwetprocedure voor de aanpassing van Rijksweg 7 bij Sneek. Vervolgens hebben Rijk en provincie Fryslân gezamenlijk besloten tot een nadere studie, waarbij het initiatief bij de provincie Fryslân ligt. Deze gezamenlijke studie heeft eind 2002 geleid tot een besluit van de provincie Fryslân en de gemeenten Sneek en Wymbritseradiel, dat vervolgens is uitgewerkt in het Ontwerp-tracébesluit Rijksweg 7 Sneek.

Inspraak en informatie

Het Ontwerp-tracébesluit ligt ter inzage bij onder andere de gemeenten Sneek en Wymbristeradiel, de provincie Fryslân, het hoofdkantoor van Rijkswaterstaat in Leeuwarden en bij het Informatiecentrum A7. Voor het verkrijgen van een gratis samenvatting van het Ontwerp-tracébesluit, het aanvragen van een exemplaar van het Ontwerp-tracébesluit (kosten E 25) en het verkrijgen van meer informatie over de inhoud hiervan, kan contact opgenomen worden met het Informatiecentrum A7, telefoon (0515) 57 80 00, adres Oud Kerkhof 7 te Sneek. U kunt ook de internetsite raadplegen: kijk op www.a7sneek.nl.

Voor inlichtingen over de Inspraakprocedure kunt u zich wenden tot het Inspraakpunt Verkeer en Waterstaat, telefoon (070) 351 96 00, of via internet www.inspraakvenw.nl

In de regionale bladen worden advertenties geplaatst waarin alle relevante informatie is opgenomen.

N 35

---- --