Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 14 september 2004

Hybrid Landscapes
Designing for Sprawl in the Netherlands 1980-2004

Tentoonstelling in het Nederlands paviljoen tijdens de negende architectuurbiënnale in Venetië van 12 september tot en met 7 november 2004

Nederland is totaal verstedelijkt. Er is sprake van een 'hybride landschap' doordat de grenzen tussen stad en land zijn vervaagd. Het transformeren van dit landschap door behoud is uitgangspunt van de Nederlandse inzending voor de negende Architectuur Biënnale van Venetië. In het Nederlandse paviljoen dat op 10 september wordt geopend, zijn drie stedenbouwkundige projecten te zien uit de afgelopen twintig jaar: Prinsenland Rotterdam (1982-1984), Leidsche Rijn Utrecht (1994-1995) en Maastricht Belvédère (1999-2004). Deze projecten, voorbeelden van een landschappelijke stedenbouw, vertegenwoordigen de wijze waarop Nederland een weg zoekt tussen behoud van landschappelijke kwaliteit en het creëren van stedelijke identiteit.

Begin jaren tachtig ontwikkelden de ontwerpers Riek Bakker, Frits Palmboom en Michael van Gessel voor de Rotterdamse uitbreidingswijk Prinsenland een landschappelijke stedenbouw. Binnen deze ontwerpwijze vindt geen simpele invuloefening van programma plaats. Het onderliggende cultuurlandschap wordt geanalyseerd, kwaliteiten worden benoemd en deze elementen krijgen in de planvorming een nieuwe betekenis. Een bestaande verkavelingstructuur, hoogteverschillen, vestingwerken of infrastructuur brengen in het ontwerp differentiatie aan. Deze ontwerpmethode wordt in de tentoonstelling aan de hand van de drie eerder genoemde projecten geïllustreerd. Prinsenland is een uitbreidingswijk, Leidsche Rijn een satellietstad. Met het ontwerp Maastricht Belvédère maken de ontwerpers een tegenbeweging zichtbaar en verleggen zij hun aandacht naar het binnenstedelijk gebied. Nederland staat de komende decennia dan ook voor twee belangrijke opgaven: een verdere intensivering van de steden en het ontwikkelen van het platteland.
In een vierde hoofdstuk wordt een beeld gegeven van de meest recente ruimtelijke ontwikkelingen in het landelijk gebied.

De ontwerpers hadden een vooruitziende blik. Hun ontwerpwijze heeft bewezen verschillende gebieden integraal en met behoud van hun landschappelijke en ruimtelijke kwaliteiten te kunnen transformeren. De identiteit van zowel het stedelijk als landelijk gebied wordt daardoor behouden én versterkt. De ontwerpmethode biedt een strategie voor het ontwerpen in de verstrooide stad die ook voor het buitenland relevant kan zijn.

De tentoonstelling
De ontwerpmethode en daarmee ook de transformatie van ieder gebied wordt aan de hand van een maquettereeks geïllustreerd. Ieder project wordt met vier maquettes op vier kasten aan het publiek getoond. De eerste maquette toont de oorspronkelijke situatie van het gebied, de tweede presenteert een ongewenste, maar gangbare tabula rasa situatie, terwijl de derde en vierde maquette laten zien hoe de gebieden daadwerkelijk zijn of zullen transformeren.

In de tentoonstelling is iedere kast uit verschillende kleuren opgebouwd en ziet eruit als een bontgekleurde spekkoek. De kleurlagen corresponderen met de kleuren die in de maquettes zijn gebruikt en deze verschillen logischerwijs per situatie. Iedere kleur in de tentoonstelling draagt dus betekenis. Meerdere lagen bevatten daarnaast laden waarin met tekst en beeld dieper wordt ingegaan op de verschillende facetten van het gebied en het ontwerp.

Het ontstaan van het 'hybride landschap' is voor het eerst in zes enorme landkaarten zichtbaar gemaakt. In de periode 1860 - 2010 zijn de grenzen tussen stad en land compleet diffuus geworden en is het Nederlandse landschap bijna volledig verstedelijkt. Met deze kaarten worden de getoonde projecten meteen in een context geplaatst.

Het vierde hoofdstuk over de nieuwe opgaven richt zich in de tentoonstelling op het landelijk gebied. Negen grootschalige transformatieprocessen op basis van bestaande landschappelijke kwaliteiten worden op een studietafel gepresenteerd en zijn afkomstig van de volgende landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen: Bosch Slabbers landschapsarchitecten/Enno Zuidema Stedebouw/DAAD architecten, Bureau Alle Hosper, BVR adviseurs stedelijke ontwikkeling en management, H+N+S Landschapsarchitecten/Palmboom en van den Bout stedenbouwkundigen, Ruut van Paridon en Karen de Groot, Projectbureau Nieuwe Hollandse Waterlinie en VISTA landscape and urban design.

De Nederlandse inzending voor de biënnale is georganiseerd door het NAi op uitnodiging van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het HGIS Cultuurprogramma, het programma voor intensivering van de internationale culturele betrekkingen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Ministerie van OC&W, Projectbureau Leidsche Rijn, Bouwfonds Fortis Vastgoedontwikkeling Leidsche Rijn v.o.f., Projectbureau Bélvèdere (Gemeente Maastricht, BPF, ING Real Estate).

Tentoonstellingsontwerp en maquettes: Traast & Gruson Kaartenreeks Nederland: MUST Urbanism

Blauwe Kamer. Tijdschrift voor landschapsontwikkeling en stedenbouw brengt bij de Nederlandse inzending een speciale Engelstalige editie uit.

Belvédère - Zicht op Maastricht Bouwfonds - Fortis

Leidsche Rijn Utrecht

Ministerie van Buitenlandse Zaken 9th International Architecture Exhibition Venice - METAMORPH Gemeente Utrecht

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot de persafdeling van het team Marketing en Communicatie van het NAi:
Edwin Pelser (coördinator), tel 010-4401235
Paul van den Bogaard (perscontacten), tel 010-4401271 fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl

Publieksinformatie over Hybrid Landscapes

NAi persbeelden