TNO Arbeid

Nationale Gezondheidstest van start

Start grootste wetenschappelijk onderzoek naar beweeggedrag en gezonde leefstijl

Deze week worden de eerste testen afgenomen van de in totaal 7000 deelnemers in de Nationale Gezondheidstest (NGT) 2004. Op zo'n 150 test locaties in Nederland worden deelnemers getest op onder meer conditie (met een fietstest), spierkracht, gewicht en buikomvang. Daarnaast wordt van iedere deelnemer gegevens verzameld over gezondheid, mate van lichamelijke activiteit en leefstijl. Met 7000 deelnemers is de Nationale Gezondheidstest het grootste wetenschappelijk onderzoek op gebied van gezondheid en bewegen dat jaarlijks plaatsvindt in Nederland. Het onderzoek is in handen van TNO.

Het doel van het wetenschappelijk onderzoek is inzicht te krijgen in de mate van lichamelijke activiteit, de fitheid, het gewicht en de leefstijl van de Nederlandse bevolking. Met name de factoren die bepalen of iemand wel of niet (meer) gaat bewegen krijgen daarbij aandacht. Meer dan de helft van de Nederlanders beweegt te weinig, zij voldoen niet aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (minimaal 30 minuten matig intensieve lichamelijke activiteit op minimaal vijf dagen per week). De onderzoeksresultaten uit deze zesde Nationale Gezondheidstest dragen bij aan overheidsbeleid dat de Nederlandse bevolking gezonder en fitter moet maken. Uiteraard worden de testgegevens van de deelnemers anoniem verwerkt in het onderzoek. De resultaten van de Nationale Gezondheidstest 2004 worden in het voorjaar van 2005 bekend gemaakt. Resultaten van voorgaande jaren zijn te vinden op www.nationalegezondheidstest.nl.

Naast wetenschappelijk onderzoek heeft de NGT tot doel Nederlanders aan te zetten tot meer beweging. Dit is ook één van de doelstellingen van de Nederlandse Hartstichting die, naast ministerie van VWS, de NGT mogelijk maakt. Bijna 80% van de Nederlanders, die te weinig bewegen, wil wel meer gaan bewegen, maar weet niet hoe. Zij krijgen beweging niet ingebouwd in hun dagelijks leven. Het voornemen om te gaan bewegen, blijft vaak een voornemen. Er zijn belemmeringen genoeg om niet te gaan bewegen zoals geen tijd, te moe, te duur, slecht weer of een lichamelijke beperking. Om preciezer te achterhalen wat mensen tegenhoudt (meer) te gaan bewegen, is gekozen voor het thema 'Bewegen, wat houdt jou tegen?'. Om deelnemers aan de NGT te stimuleren in beweging te komen, ontvangen zij na afloop van de test een persoonlijk gezondheidsprofiel en een advies op maat over beweging en leefstijl.

Mensen kunnen zich voor het onderzoek aanmelden via www.nationalegezondheidstest.nl. Voor 3000 deelnemers uit de doelgroep (mensen met een niet actieve leefstijl en/of overgewicht) is deelname gratis. Mensen die niet tot de doelgroep behoren, betalen een eigen bijdrage van 15 euro. Wanneer de 7000 testplaatsen zijn gereserveerd, betekent dat niet dat mensen geen beweegadvies meer kunnen ontvangen. Mensen die buiten het wetenschappelijk onderzoek vallen, kunnen zichzelf gratis online testen, waarbij ze naast een gezondheidsprofiel ook een leefstijl- en beweegadvies ontvangen.