Ministerie van Buitenlandse Zaken

agrarisch partnerschap

MINBZ: Van Ardenne verwelkomt nieuw agrarisch partnerschap

Persbericht

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Den Haag, dinsdag 14 september 2004

De minister voor Ontwikkelingssamenwerking, Van Ardenne, heeft vanmorgen tijdens de presentatie van het rapport van de Commissie Doornbos haar lof uitgesproken over de uitkomst van het rapport. De Commissie presenteerde een plan van aanpak voor het opzetten van een strategisch samenwerkingsverband ter versterking van producentenorganisaties in ontwikkelingslanden. Een breed samengesteld partnerschap van maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en bedrijven kan samen met de overheid ondersteuning bieden aan organisaties van boeren en tuinders in ontwikkelingslanden en op die manier een bijdrage leveren aan armoedebestrijding.

"Ik ben erg blij met het brede draagvlak van dit initiatief, waaraan zich inmiddels ruim dertig organisaties hebben gecommitteerd", aldus de minister. "Dit samenwerkingsverband ter ondersteuning van boerenorganisaties in ontwikkelingslanden beschouw ik als landbouwpolitiek nieuwe stijl, waarbij wij breed en strategisch inzetten. Behalve de ministeries van Buitenlandse Zaken,

van Landbouw en van Economische Zaken zijn dat vooral ook de kennisinstellingen, het maatschappelijk middenveld en de bedrijven. In dat opzicht heeft de Commissie Doornbos een prima aanzet gedaan voor een nieuw agrarisch partnerschap". De volgende instellingen hebben zich tot nu toe onder meer gecommitteerd aan het partnerschap: Agriterra, Rabobank, Solidaridad, ICCO en SNV.

De realisatie van partnerschappen vormt een rode draad in het ontwikkelingsbeleid van minister Van Ardenne. Het is de bedoeling dat het agrarisch partnerschap vanaf 1 januari 2005 operationeel wordt en contacten gaat leggen met boerenorganisaties in ontwikkelingslanden.