Gemeente Nieuwegein

Raad van State: beroep gegrond, geen referendum (nr.140)

De Raad van State heeft op 13 september 2004 uitspraak gedaan over het beroep van de heer Ytsma tegen het besluit van het Centraal Stembureau van 1 september jongstleden. Het beroep van de heer Ytsma is wel gegrond verklaard, maar het heeft geen rechtsgevolgen. Dat betekent dat er geen referendum over de Parkeerverordening 2004 komt.

Het Centraal Stembureau heeft op 1 september jongstleden geconstateerd dat er onvoldoende geldige ondersteuningsverklaringen zijn ingediend voor het houden van een referendum over de Parkeerverordening 2004. De heer Ytsma stelde beroep in tegen deze uitspraak bij de Raad van State. Zijn belangrijkste bezwaar was dat er tijdens de zitting van het Centraal Stembureau van 1 september geen mogelijkheid was om bij de afgekeurde ondersteuningsverklaringen te verifiëren of deze terecht waren afgekeurd.

De Raad van State heeft het beroep van de heer Ytsma logischerwijs gegrond verklaard, want er was voor de heer Ytsma inderdaad geen verificatiemogelijkheid op de zitting van het Centraal Stembureau van 1 september. Dit op zichzelf was voor de Raad van State voldoende om het besluit van het Centraal Stembureau van 1 september te vernietigen.

De Raad van State heeft vervolgens in haar zitting van 9 september jongstleden de gemeente gelast om de ongeldigverklaarde ondersteuningsverklaringen opnieuw te beoordelen en om de verificatiemogelijkheid alsnog te organiseren. Dat is gebeurd op vrijdag 10 en zaterdag 11 september. Toen is het Centraal Stembureau weer bij elkaar geweest en heeft de heer Ytsma de gelegenheid gehad om alle door het stembureau ongeldig verklaarde formulieren te verifiëren. De uitkomst van deze extra zittingen was dat er 17 ondersteuningsverklaringen alsnog zijn goedgekeurd. Daarmee komt het aantal ondersteuningsverklaringen op 2759. Dit blijft echter onvoldoende voor een referendum: daar zijn 2877 ondersteuningsverklaringen voor nodig. Daardoor kan het definitieve verzoek om het referendum wettelijk niet worden toegelaten

Dat betekent dat er geen referendum komt over de Parkeerverordening 2004. De uitspraak van de Raad van State is definitief. Er is geen beroep meer mogelijk.

Opmerkelijk is verder dat het Centraal Stembureau volgens de Raad van State zelfs te ruimhartig is geweest b-ij het goedkeuren van de ondersteuningverklaringen. De Raad van State deed de uitspraak dat alle foutief of onvolledig ingevulde formulieren afgewezen moeten worden. De ondersteuningsverklaringen met onjuiste postcodes zijn door het Centraal Stembureau goedgekeurd. Ondersteuningsverklaringen met ontbrekende postcodes zijn niet goedgekeurd.
Achteraf gezien had dat niet gemoeten. De goedgekeurde ondersteuningsverklaringen zijn echter niet opnieuw beoordeeld. Dat was niet nodig omdat de uitkomst al duidelijk was.

De integrale uitspraak van de Raad van State is te lezen op www.raadvanstate.nl à zoeken à uitspraken à vul in 'Nieuwegein'. Voor meer achtergrondinformatie over dit onderwerp verwijs ik u naar eerdere persberichten van de gemeente Nieuwegein, nummers: 130, 133, 137 en 138.

Invoerdatum 14-9-2004